Gazdaság

Az ingatlanosoknak nagyon bejön a csok

Az ingatlanos vállalkozások rajonganak a csokért – derült ki többek között a GKI felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az idei évtől a legnagyobb hazai munkaadói érdekvédelmi szervezet, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával valósulnak meg a felmérések.

A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég, 1147 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója a felmérést bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások.

Lakáspiac: CSOK-hatás

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások jelentősen javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma 41, az ezt valószínűleg szándékozóké 18%-kal emelkedett a tavaly októberihez képest.

Mindez hétéves csúcsot jelent – hasonlóan kedvező adatokat 2009 elején regisztrálhattunk.

A bejelentett lakáspolitikai intézkedések tehát igencsak megmozgatták a lakosság fantáziáját, a felmérési eredmények szerint „tombol a CSOK-láz”. Ugyanakkor a jelenlegi kilátások sokkal kevésbé acélosak, mint a válság előttiek. A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó várakozások is javultak: az erre biztosan vállalkozók aránya 11, a valószínűleg vállalkozóké 20%-kal.

A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások a következő 12 hónapban a vidéki régiókban az egy negyedévvel ezelőttihez képest erőteljesen javuló, a fővárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak. A fővárosi piac a közelmúltban meglehetősen felpörgött, így ez utóbbi prognózis nem jelent borúlátást, csak a derűlátás nagyon enyhe mérséklődését. A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál. A lakáspiaci indexek 2012 eleje óta – kisebb megtorpanásokkal, de – lényegében folyamatosan és számottevően növekednek. A jelen felmérés során a fővárosi 5, az országos 10 ponttal.

Használt lakások áremelkedése

A használt lakások esetében Budapesten a válaszadók többsége (59%-a) immár áremelkedésre számít a következő 12 hónapban. A vidéki körzetekben még a stagnálást előre vetítők vannak többségben (a keleti régióban 43, a nyugati országrészben 53%). A vidéki területeken a várható áremelkedés mértéke csak viszonylag kismértékben nőtt az előző megkérdezéshez képest (keleten 2%-ra, nyugaton 4% közelébe). Nem így Budapesten, ahol az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelőtti 2,4%-ról 6% közelébe került. Az új építésű lakások árai esetében a következő 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb (5-8%-os) áremelkedésre utalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik