Gazdaság

Nem adták fel az áfacsökkentést a tejesesek

A tejágazat szakértői bíznak abban, hogy a kormány végül a sertéshús után náluk is az 5 százalékos kedvezményes kulcs mellett dönt.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint éjszakába nyúlóan tárgyalt a kormány pénteken a magyar tejpiaci válság kezeléséről.

Mélykuti Tibor a Magyar Hírlapnak elmondta, bízik benne, hogy döntenek a folyadéktej jelenlegi 18 százalékos áfakulcsának ötszázalékosra mérsékléséről, mivel ez jelentené a legnagyobb segítséget.

A kereskedőkkel, valamint a feldolgozókkal is tárgyalásokat folytatnak a tejágazati képviselők a magasabb felvásárlási ár érdekében. A terméktanács elnöke azt mondta, hogy már több mint tizenöt éve használják “vevőcsalogatónak” a tejtermékeket az üzletláncok, ezt a gyakorlatot pedig meg kell szüntetni. Emellett a dömpingáras, sokszor gyenge minőségű termékek behozatalát is segítik a nagy üzletláncok, ami szintén a magyar termelőket hozza nehéz helyzetbe.

A Magyar Hírlap emlékeztetett arra: a tejpiaci válság oka, hogy az orosz embargó bevezetése miatt az európai termelők fontos piacot veszítettek, emellett a kínai felvásárlások is visszaestek. A bajt tetézte a tejkvóta kivezetése, ami uniós szinten túltermeléshez vezetett – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik