Gazdaság

Megnéztük, mennyire jött be a fővárosi BKV-hajózás

Már három és fél éve, hogy elindultak a Dunán a menetrend szerinti közösségi közlekedési hajók. A kezdeti nagy érdeklődés 2013-ban alábbhagyott, de 2014 már megint sikeres év lett és a BKK válaszai szerint abban az évben pl. a hajóágazat 15 millió forintos eredményt ért el.

Hogyan alakult az elmúlt 3 és fél évben a hajós forgalom?

Menetrend szerinti személyszállító hajójárataink 2012. július 1-jén indultak a D11-es, a D12-es és a D13-as vonalakon. A hajók a nyári kánikulai melegben hétköznap délután és hétvégén is jellemzően teljes telítettséggel közlekednek. Az értékesítési adatok alapján 2012-ben 346 ezren, 2013-ban körülbelül 219 000-en használták hajójáratainkat. (Ez a visszaesés egyrészt a kezdeti érdeklődés némi enyhülése, másrészt az akkori árvíz miatt következhetett be.) Az elmúlt évben kb. 299 ezren vették igénybe ezt a szolgáltatást. Összességében elmondható, hogy kedvező időjárás esetén sokan választják a hangulatából adódóan vonzó hajóközlekedést, azonban a kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett kisebb a járatok népszerűsége. Ezen szezonális ingadozást idénymenetrendek bevezetésével kezeljük.

Mennyi jegy kelt el ennek köszönhetően, mekkora pluszbevételt tudott a BKK számára hozni a hajózás? A rendszer fenntartására mekkora összeget fordít a Budapesti Közlekedési Központ?

A BKV-projekt költsége összesen 492 millió forint. Ebből az európai uniós támogatás mértéke 444 millió Ft volt, tehát a Főváros – mint a BKV Zrt. tulajdonosa – áttételesen 48 millió forintot fizetett. Jelenleg 2014-es éves adatokkal tudunk szolgálni: a hajóágazat összes bevétele 117,8 millió, összes ráfordítása (ideértve a BKV-n keresztül megjelenő szolgáltatási díjakat, valamint minden, a szolgáltatáshoz kapcsolódó közvetlen és közvetett költséget) pedig 102,4 millió forint volt. A hajóágazat tehát 2014-ben 15,4 millió forintos eredményt ért el.

Kik a jellemző használók?

Jellemző a szabadidős forgalom, így családok veszik gyakran igénybe a hajót.

Mely útvonalak a legnépszerűbbek?

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy rendkívül eredményes a menetrendszerű dunai hajóközlekedés. A Duna budapesti szakaszán, a Római-parttól, illetve Újpestről a Haller utcánál található irodaházakig közlekedő három hajójárat gyakran „telt házas”. A menetrendeket úgy alakítottuk ki, hogy azok illeszkedjenek az utasforgalmi igényekhez. Ezért télen csak a D11-es hajójárat közlekedik, ekkor a hétvégi üzem is szünetel.

Tervezik-e a budapesti dunai hajózás fejlesztését, pl. szervezett utakkal, rendezvényekkel, különleges ajánlatokkal, kedvezményekkel?

Annak érdekében, hogy a személyhajózás a főváros és agglomerációja közösségi közlekedésének teljes értékű elemévé válhasson, olyan projektet kell megvalósítani, amely nem csupán a hajópark cseréjéből áll, hanem összefüggéseiben kezeli a járművek, a kikötők, a különféle utasforgalmi és karbantartó létesítmények működését, valamint a turisztikai és városfejlesztési szempontokat. Hogy ezeket a komplex kérdéseket megválaszolja, a BKK fővárosi forrásból megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett, azzal párhuzamosan pedig hallgatói ötletpályázatot bonyolított le a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködve. „A városi és elővárosi személyszállító hajók és kiszolgáló létesítmények fejlesztése” című megvalósíthatósági tanulmányról bővebben ezen a linken olvashat. Jelenleg a projekt még tervezési fázisban van, így pontos költségbecslést nem tudunk adni, az azonban így is látható, hogy az infrastruktúra kiépítése valamint a hajópark beszerzése lesz a beruházás pénzügyileg jelentősebb része. A BKK jelenleg is keresi a budapesti igényeket kiszolgáló, ugyanakkor a pénzügyileg is fenntartható megoldást,  illetve készíti elő az európai uniós támogathatóságot biztosító pályázati dokumentációt.

Azt látom, hogy az alacsony vízállás miatt most egyes járatok kimaradnak a D11 járat esetében. A D12 és D13 járatoknál feltüntetett “Téli időszak” mettől meddig tart?

A téli időszak mindhárom viszonylat esetén október közepétől március közepéig tart. Ekkor csak a D11-es járat közlekedik, az is téli menetrend alapján. Ezt megelőzően (szeptember 1-jétől október 15-ig), illetve követően (március 15-től április 30-ig) tavaszi-őszi átmeneti idénymenetrendet alkalmazunk, míg ezen időszakokon kívül (május 1-jétől augusztus 31-éig) tart a nyári idénymenetrend érvénytartama. A tavasz-őszi, illetve nyári szezonban mindhárom viszonylat jár, a menetrendek azonban különböznek (pl.: utolsó járat indulási ideje, D12-es sűrűsége)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik