Gazdaság

Brüsszel: 2,1 százalékos lehet idén a gazdasági növekedés

brusszel(430x286)(1).jpg (brüsszel, )
brusszel(430x286)(1).jpg (brüsszel, )

Az idén 2,1 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett friss gazdasági prognózisából a Portfolió tudósításában.

A brüsszeli testület szerint a költségvetési deficit bőven a 3 százalékos lélektani határ alatt maradhat, így az adósság is tovább csökkenhet.

A tavaly őszi előrejelzésben a Bizottság még 2,2 százalékos növekedést várt 2016-ra a magyar gazdaságtól, ezt rontották most kismértékben. A jövő évre nem változtattak a becslésen. Az infláció a prognózis szerint 1,7 százalék lehet 2016-ban a korábban várt 1,9 százalékkal szemben. 2017-ben 2,5 százalékos pénzromlásra számít a testület.

A brüsszeli testület sokakkal egyetemben úgy gondolja, hogy a növekedés lassulása elsősorban az EU-források lassuló lehívásának lesz köszönhető idén, emellett a külső kereslet is lassulhat. Ezt pedig csak részben ellensúlyozhatja a háztartások fogyasztásának egyre erőteljesebb növekedése.

A testület várakozásai szerint 2017-ben is a belső fogyasztás lesz a növekedés elsődleges motorja, emellett a bankadó csökkentése és a jegybank új kkv-hitelezést támogató programja kedvezőbb hitelezési környezetet teremthet. Kiemelik, hogy az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentése új impulzust adhat a lakáspiacnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik