Gazdaság

Papcsák szerint függetlenül ellenőrzik a jegybankot, de az embereknek tetszik, amit az MNB csinál

24.hu
24.hu

2016. 02. 03. 06:57

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága már február 26-án tárgyalhatja a jegybank ingatlanvásárlásaival kapcsolatos jelentését – mondta a lapnak adott interjúban Papcsák Ferenc, a testület elnöke.

Beszélt arról is, hogy az fb-nek aktív és hatékony szerepet szán. Arra is kitért, hogy fideszes párttagsága és választókerületi tisztsége nem összeférhetetlen az elnöki pozíciójával.

Szerinte az fb közvetlen napi kapcsolatban van a nemzeti bank vezetésével, ugyanis a munkaszervezet része. Tehát nem a jegybank mellett, hanem a jegybankban dolgozik a testület. Továbbá – nem úgy, mint elődeik – szigorúan betartják a nemzeti bankról szóló törvényben az fb-re vonatkozó előírásokat.

A jegybank ugyanis nemcsak a kormánytól, hanem az Országgyűléstől is független intézmény. “Ezért mi csak a bank gazdálkodását ellenőrizhetjük, tehát nem szólhatunk bele a monetáris politikába, az árstabilitás kialakításába, a pénzügyi szervezetek felügyeletébe. A korábbi években viszont a bizottság egyes tagjai úgy gondolták, mintha ők a monetáris tanács tagjai lennének. Mi szakítottunk ezzel is” – mondta a lapnak az fb elnöke.

Azt mondja, a jelenlegi vezetéssel az intézmény jól gazdálkodik, a munkaszervezete transzparens, kiváló eredményeket produkál. Egyértelmű, hogy az állampolgárok inkább egy ilyen jegybankot akarnak látni, és nem egy felelőtlenül gazdálkodó Simor-féle nemzeti bankotm tette hozzá a független elnök, “Az ingatlan- és műkincsvásárlásról szóló jelentések február-április felé záródhatnak, az ingatlanos vizsgálati anyagot a tervek szerint február 26-án tárgyalhatjuk” – mondta a Magyar Hírlapnak Papcsák Ferenc. Ő ennek eredményét nem szeretné megelőlegezni.

Emellett az fb folyamatosan ellenőrzi a bank és a hozzá kapcsolódó munkaszervezetek működését. Fontosnak tartja, hogy lefolytassa azt a vizsgálatot is, amellyel ellenőrzi, hogy milyen a banki információk biztonsága, a banküzem, az internetes adatvédelem, hogyan teljesít a jegybank ezen a területen.

Az fb szeretne továbbá egyfajta “ernyőszervezetként” történeti kutatásoknak megnyerni felsőoktatási intézményeket, hallgatókat és tanárokat. “Nemcsak a közelmúltra szeretnénk visszanyúlni, hanem például a világháborús jóvátételi kötelezettsége sorsát is megismerni. Az a célom, hogy a felügyelőbizottság aktív és hatékony munkaszervezet legyen” – idézi az újság az fb elnökét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.