Gazdaság

Papcsák szerint függetlenül ellenőrzik a jegybankot, de az embereknek tetszik, amit az MNB csinál

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága már február 26-án tárgyalhatja a jegybank ingatlanvásárlásaival kapcsolatos jelentését – mondta a lapnak adott interjúban Papcsák Ferenc, a testület elnöke.

Beszélt arról is, hogy az fb-nek aktív és hatékony szerepet szán. Arra is kitért, hogy fideszes párttagsága és választókerületi tisztsége nem összeférhetetlen az elnöki pozíciójával.

Szerinte az fb közvetlen napi kapcsolatban van a nemzeti bank vezetésével, ugyanis a munkaszervezet része. Tehát nem a jegybank mellett, hanem a jegybankban dolgozik a testület. Továbbá – nem úgy, mint elődeik – szigorúan betartják a nemzeti bankról szóló törvényben az fb-re vonatkozó előírásokat.

A jegybank ugyanis nemcsak a kormánytól, hanem az Országgyűléstől is független intézmény. “Ezért mi csak a bank gazdálkodását ellenőrizhetjük, tehát nem szólhatunk bele a monetáris politikába, az árstabilitás kialakításába, a pénzügyi szervezetek felügyeletébe. A korábbi években viszont a bizottság egyes tagjai úgy gondolták, mintha ők a monetáris tanács tagjai lennének. Mi szakítottunk ezzel is” – mondta a lapnak az fb elnöke.

Azt mondja, a jelenlegi vezetéssel az intézmény jól gazdálkodik, a munkaszervezete transzparens, kiváló eredményeket produkál. Egyértelmű, hogy az állampolgárok inkább egy ilyen jegybankot akarnak látni, és nem egy felelőtlenül gazdálkodó Simor-féle nemzeti bankotm tette hozzá a független elnök, “Az ingatlan- és műkincsvásárlásról szóló jelentések február-április felé záródhatnak, az ingatlanos vizsgálati anyagot a tervek szerint február 26-án tárgyalhatjuk” – mondta a Magyar Hírlapnak Papcsák Ferenc. Ő ennek eredményét nem szeretné megelőlegezni.

Emellett az fb folyamatosan ellenőrzi a bank és a hozzá kapcsolódó munkaszervezetek működését. Fontosnak tartja, hogy lefolytassa azt a vizsgálatot is, amellyel ellenőrzi, hogy milyen a banki információk biztonsága, a banküzem, az internetes adatvédelem, hogyan teljesít a jegybank ezen a területen.

Az fb szeretne továbbá egyfajta “ernyőszervezetként” történeti kutatásoknak megnyerni felsőoktatási intézményeket, hallgatókat és tanárokat. “Nemcsak a közelmúltra szeretnénk visszanyúlni, hanem például a világháborús jóvátételi kötelezettsége sorsát is megismerni. Az a célom, hogy a felügyelőbizottság aktív és hatékony munkaszervezet legyen” – idézi az újság az fb elnökét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik