Gazdaság

Gyenge december mellett 5 százalék felett nőtt a kereskedelem tavaly

Bevásárlás (bevásárlás)
Bevásárlás (bevásárlás)

2015 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,0 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH első becslése szerint. Tavaly decemberben 5,9 százalékos volt a növekedés (megtisztított index).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított mennyisége.

2015. január–decemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Ez egy kicsit jobb adat, mint a tavalyi 5,2 százalékos növekedés.

Az elemzők szerint

Kedvező a kiskereskedelmi forgalom tavalyi 5,5 százalékos éves bővülése a szakértők szerint, akik további, bár lassuló ütemű növekedésre számítanak az idén. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György az MTI-nek elmondta: az éves, valamint a decemberi 5 százalékos növekedési ütem is jelentősen meghaladta az uniós átlagot. A szakértő arra számít, hogy az idén tovább bővül a kiskereskedelmi piac, de a tavalyinál kisebb ütemben, várakozásai szerint 3-4 százalékos lehet a növekedés.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szintén úgy látja, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése lassulhat a tavalyi magas bázis miatt, amit részben az online pénztárgépek fehérítő hatása okozott. A bővülés azonban dinamikus maradhat, a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét. Az elemző idén éves átlagban 3,7 százalékos növekedésre számít.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint is jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly. A nettó reálbérek emelkedése erősítheti a háztartások keresletét, ezért előrejelzésük szerint 4-5 százalék közötti növekedési ütemmel bővülhet idén a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Az NGM szerint kiemelkedően jó évet zárt a kiskereskedelem 2015-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik