Gazdaság

Baromfiféle-para van, szóval ma sem jó pulykahúsnak lenni

Az áfacsökkentésnek köszönhetően megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el, legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak, mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke a hétfői Világgazdaságban.

Miután a január elsejei áfacsökkentésnek köszönhetően látványosan esett a sertéstőkehúsok ára, más ágazatok szereplői is lobbiznak a kedvezményes, 5 százalékos áfáért.

“A január végeztével rendelkezésre álló adatokat korrekt módon értékelni fogjuk. Az már most látszik, hogy számokkal tudjuk bizonyítani, hogy a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra” – mondta a lapnak a BTT elnöke.

A lap emlékeztet rá, hogy a napokban a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa jelezte, hogy szeretnék elérni a halászati élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklését, és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is bejelentette, hogy a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik