Gazdaság

2010 óta csökkent a lakástámogatásra fordított összeg

Mostanában rengeteget lehet hallani az új "szocpolról", a CSOK-ról. Vajon a kormány kommunikációja mögött mennyi a tényleges értéke ennek a támogatásnak politikai szempontból? A számok azt mutatják, hogy 45%-kal esett a lakástámogatásra szánt pénz 5 év alatt.

A CSOK esetében az egyik legnagyobb kérdés a költségvetési hatás. Nehezen becsülhető meg ugyanis az, hogy mennyibe kerül a rendszer az adófizetőknek. Lakástámogatás címen az állam 2010-ben 147 milliárd forintot fizetett ki, amely összeg 2015-re kb. 100-105 milliárd forintra csökkent és e célra 2016-ra 104 milliárd forintot terveztek a költségvetésbe.

2010 óta tehát a GDP-hez viszonyítva 45%-kal csökkent a lakástámogatásra adott pénzek nagysága.

Emellett a kormány – ahogy a konvergenciaprogramban is szerepel – lényegében a növekvő közfoglalkoztatási kiadások fedezeteként a vártnál jobban csökkenő lakástámogatásokat tüntetett fel: „A közfoglalkoztatás mellett egészségügyi kiadásokra is a tervezettnél többet költött a költségvetés, a többleteket azonban bőven túlkompenzálta a nyugdíjkiadásoknál, rokkantsági és rehabilitációs ellátásoknál, valamint a lakás-, családi és szociális támogatásoknál jelentkező megtakarítás.” (Magyarország Konvergencia Programja 2015-2018).

Azaz úgy tűnhet, mintha ráébredt volna arra a kabinet, hogy abból, amit eddig kivett a lakástámogatási rendszerből, most valamennyit visszaadna. A támogatási rendszer az új építésű lakásokat preferálja (használtra is lehet támogatás kapni, de annak mértéke nem olyan kecsegtető), vagyis elsősorban a már meglévő, de el nem adott lakásállomány értékesítését (ennek száma és területi koncentrálódása is problémás), vagy a teljesen új projektekét ösztönzi. Az új építésű lakások építésének átfutási ideje miatt az intézkedésnek 2016-ban nem várható komoly költségvetési hatása az egész rendszerre. 2017-2018-ban azonban megjelenhet egy komolyabb igény, bár ennek sem lehet erős hatása. 2003-2007 között átlagosan 30,7 milliárd forintot költött az állam szociálpolitikai támogatásra (lényegében a CSOK előzménye). A legjobb évben 18 ezer volt az igénylések száma, és ezen családoknak 22%-a volt 2 vagy annál több gyerekes. Ezekből a számokból az látszik, hogy 2017-2018-ban nem kell évi 2-3 ezer három vagy több gyermekkel rendelkező, vagy azt vállaló családra számítani. Azaz a 10 millió forintos támogatást ennyien veszik majd igénybe. Ez tehát 20-30 milliárd forintot jelenthet, de az intézkedés a korábban erről a területről kivont pénzhez képest finanszírozhatónak látszik.

(Forrás: Policy Agenda)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik