Gazdaság

Már külföldön is téma a magyar migráns pizza

A kiskőrösi pizzéria különösen ízléses menüje híres lett. Yeah, országimázs.

Január elején a magyar sajtót bejárta a hír, hogy Kiskőrösön egy pizzéria étlapjára új, különleges (t)ételek kerültek fel: a Bevándorló, a Terrorista, a Szír és az Ahmed fantázianevű pizzák.

A nagy felhajtás úgy tűnt, alábbhagy, de sajnos már külföldre is eljutott a hír, újabb kokit adva – mostanában amúgy is kicsit nyomi – országimázsunknak. A Vice sajnos hosszú riportban ecseteli a pizzéria (amelynek most említenénk meg a nevét; ha nem baj, nem csinálunk reklámot) ízléses névválasztásait. Azt írják:

Petőfi Sándor, az ismert költő és forradalmár szülőhelye mostanában valami egészen másról híres.

A riporter Rózsa Imre tulajdonost faggatta arról, hogy szerinte mennyire volt nagyszerű ötlet ez a névválasztás. Az éttermet 17 éve üzemeltető férfi elmondta, szerinte semmi probléma nincs ezekkel a fantázianevekkel, az egészet figyelemfelkeltő célzattal találták ki. Szerinte viccesek ezek a nevek, bár tudja, hogy nem mindenki tud jóízűen nevetni rajtuk. Ami még humorosabb a tulajdonos szerint, az a komment, amit valaki írt nekik az interneten, hogy

a Terrorista pizzát menüben árulhatnák a Bomba energiaitallal.

Az újságíró megemlékezik a bevándorlás-tematikájú kormányzati plakátkampányról, és megszólaltat egy magyar szakértőt, aki elmondja, hogy a magyar lakosságon a migráció kérdésében pont ugyanaz az aggodalom érezhető, mint ami a többi országok lakóira jellemző, az az egy különbség, hogy Magyarországon a kormány állami pénzből futtatott egy menekültellenes propagandakampányt, mintegy legitimizálva a gyűlölködő nézeteket.

A pizzéria tulajdonosa örül, hogy ekkora felhajtás lett az új menüből, hiszen így kaptak egy kis reklámot. Elismeri, hogy az Ahmed-pizzát nem az ahmedeknek találák ki, de ha Ahmed ellátogat a pizzériába, és szeretne ilyen pizzát vásárolni, örömmel kiszolgálják.

Slusszpoén: az Ahmed pizza szalonnás. No comment.

A kép forrása: Facebook
A kép forrása: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik