Gazdaság

Lakáspiaci csokhatás – máris nőttek az átlagárak

Az átlagárak emelkedtek, de jelentősek a területi különbségek az ingatlanpiacon szakértők szerint

A tavalyi év árrobbanása felemás volt, vannak megyék, ahol még csökkentek is az ingatlanárak. Az MTI által idézett ingatlannet.hu felmérése 257 ezer ingatlan adatait értékelte ki. Az elemzés szerint több megyében tavaly csökkentek a lakóingatlanok árai. Somogy megyében 12, Tolnában 7 százalékkal mérséklődtek az eladási árak, de Nógrádban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkenés volt. Főként a családi házakra nem volt kereslet.

Zala és Heves megyében szinten maradtak, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Komárom-Esztergomban és Vas megyében összességében kissé emelkedtek a lakóingatlanok értékei, a lakásárak növekedésének köszönhetően. A jobban teljesítő Veszprém, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében a lakáspiac 12-20 százalékkal is nőtt, a családi házaknál stagnálás, vagy minimális emelkedés volt.

Az abszolút nyertesek közé tartozik Budapest, Békés, Pest és Bács-Kiskun megye, ahol a családi házak eladási ára is 7-17 százalékos növekedést mutatott, a lakásárak pedig 8-27 százalékal emelkedtek. Az idén bevezetett változások, így a lakásépítés általános forgalmi adójának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése alapvetően új helyzetet teremt, és megváltoztathatja az eddigi tendenciákat.

Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, bár a különböző városokban jelentősek a különbségek. Ez már az ingatlan.com összeállításából derül ki. Több mint 85 ezer hirdetés alapján vetették össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel. Az országos átlagos telekár is 6 százalékkal emelkedett december vége és január vége között.

A fővárosban átlagosan 7, Győrben 28, Székesfehérváron 4 százalékkal drágultak a telkek, ugyanakkor Szegeden 3, Egerben  5 százalékkal csökkentek az ingatlanportál adatai szerint. Országos szinten a 60-150 négyzetméteres használt lakások átlagára 1,7 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Budapesten a kínálati árak 3 százalékkal haladták meg a december végi értéket, Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben 2,8-3,3 százalék közötti volt a növekedés.

Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője szerint az új lakásoknál bekövetkezett, havi szinten jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatások, azon belül is a csok miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható. A szakértő jelezte, érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, az áremelkedés üteme várhatóan lassulni fog. A jelenlegi trendek lapján, aki családi házat építene, annak érdemes mielőbb megvennie a telket, mert a fokozódó kereslet miatt elfogyhatnak a házépítésre alkalmasak. A lakásvásárlást tervezőknek viszont érdemes kivárniuk, amíg tízezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árakat, bár 2017 előtt ez sem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik