Gazdaság

Orbán: Schengen haldokló intézmény

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 29. 11:01

Új helyzet állt elő az EU-ban: a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált - mondta Orbán Viktor Szófiában.

A miniszterelnök Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, és egy kiváló fotó is készült a két politikusról. Eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság – mondta Orbán Viktor.

Nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül – tette hozzá. Ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben, az más kérdés, hogy “a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e”.

Orbán Viktor úgy látja, azok az európai országok azonban, amelyek később csatlakoztak az Európai Unióhoz, ebbe a “kulturálatlanságba” nem törődhetnek bele, ugyanis Európa lényege, hogy minden országnak meg kell adnia a tiszteletet a többi számára.

Magyarország is megadja Bulgáriának, és cserébe meg is kapja tőle, és ez nagyon erős fundamentuma az együttműködésüknek – mutatott rá.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok virágzanak, jók a tapasztalatok az együttműködésről, a magyar cégek Bulgáriában tisztességes elbánásban részesülnek, tisztességes versenyben vehetnek részt. A magyar cégek kifejezetten jónak értékelik Bulgáriát, úgy látják, hogy egy stabil ország, ahol nincs politikai bizonytalanság, a szabályok kiszámíthatóak és egyértelműek, nincs semmi, ami hátrányosan befolyásolná a működésüket – mondta. Hozzátette: ennek elérése nem könnyű feladat, és gratulál hozzá Bulgáriának.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.