Gazdaság

Bármikor megeheti egészségtudatosan, pedig gyilkolhat, kábíthat

Mérgező csattanó maszlag lehet a kölesben és a hajdinában - állítja egy kutató, aki pénteken tart erről előadást a Magyar Tudományos Akadémián.

Mézes Miklós már előzőleg az InfoRádióban beszélt arról a veszélyről, hogy a mérgező gyommag a kölesben, hajdinában azért fordulhat elő, mert azokból – más gabonafélékkel ellentétben – nem lehet rostálni, mert ugyanakkora.

A csattanó maszlag magvainak mérete hasonló a köleséhez és a hajdináéhoz, így nem választhatók szét egymástól.

A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja szerint ez akkor fordulhat elő, ha a táblán, a termesztésnél nem megfelelő a növényvédelem.

Ha ugyanis a növényvédelem megfelelő, akkor a csattanó maszlagnak nem illik benne lenni. Ha belekerült, akkor sajnos ott is marad. Ez az a probléma, amire a figyelmet szeretném felhívni.

A kutató azt mondta: a csattanó maszlagban úgynevezett tropán-alkaloidok vannak. Ezek természetes narkotikumokként a központi idegrendszerre hatnak. A csattanó maszlag magvait kis mennyiségben fogyasztva a kockázat elhanyagolható felnőtteknél, de gyermekeknél felmerülhetnek káros hatások.

Hallucinációkat okoz, és ami a fogyasztó számára veszélyes lehet, hogy lassítja a szív működését. Felnőtt embereknél nagyon sokat meg kell enni ahhoz, hogy valóban problémaként jelentkezzen, viszont a kisgyerekeknél akár nagyon súlyos problémákhoz is vezethet, például szívleálláshoz.

Mézes Miklós szerint az átlagfogyasztó erre nem tud figyelni, a probléma csak egy hatósági ellenőrzésnél derül ki, ezért az állam által működtetett élelmiszer-biztonsági jelzőrendszernek kellene fokozottabban odafigyelni, különösen azoknál a gazdaságoknál, ahol a kémiai növényvédők használata tiltott, mert ott nagyobb esélye van a csattanó maszlag előfordulásának.

A kutató pénteken a MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Élelmiszer-biztonsági Albizottságával osztja meg véleményét arról, mekkora kockázatot jelent mindez. Az MTA meghívója emlékeztet rá, hogy a

köles és a hajdina egyre elterjedtebb az egészségtudatos étkezésben, azonban kevesen tudják, hogy magvaik közé gyakran keverednek a csattanó maszlag nevű gyomnövény mérgező anyagokat is tartalmazó magvai. Mézes Miklós előadásában nemcsak a problémát járja körül, hanem a lehetséges és szükséges megoldásokat is keresi.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik