Gazdaság

Alijev tagadja, hogy Azerbajdzsán segélyt kért az IMF-től

A bakui kormányzat szerint puhatolóznak, hogy milyen segítségre számíthat az azeri bankszektor az olajár-csökkenés következményeinek enyhítésére.

Hazugságnak nevezte Ilham Alijev elnök, hogy Azerbajdzsán segélyért fordult volna a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz.

Csütörtökön a Reuters közölte, hogy az azeri kormány hárommilliárdot kért az IMF-től és további egymilliárdot a másik intézménytől. Szerdán az IMF is beszámolt arról, hogy tárgyalnak a bakui kormányzattal egy lehetséges pénzügyi támogatásról, a Világbank helyi képviseletének szóvivője pedig azt mondta: mindkét szervezet képviselői Azerbajdzsánba érkeztek, hogy egyeztessenek.

Az AP hírügynökség szerint az azeri kormány próbálja jelentékteleníteni a tárgyalások fontosságát. Samir Sharifov pénzügyminiszter azt mondta: náluk nem olyan rossz a helyzet, hogy rövid távon kölcsönt kellene kérniük, sőt, ők nyújtanak másoknak hitelt, a tárgyalások pedig arról szólnak, hogy milyen segítséget nyújthat az IMF az azeri bankszektornak „az elmúlt időszakban bekövetkezett változások fényében”.

A változások márpedig súlyosak: az azeri fizetőeszköz, a manat egy év alatt felére gyengült a dollárral szemben a kőolaj drasztikus árcsökkenése miatt. Az azeri export 95 százalékát és az állami bevételek 75 százalékát az olaj- és gázkivitel teszi ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik