közvilágítás (Array)
Gazdaság

A pécsiek sem látnak, beállítás kérdése a Tiborcz-féle közvilágítás

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 29. 14:09

A helyi hírportálhoz több olvasói panasz érkezett az új közvilágítás miatt.

A leggyakoribb felvetés az volt, hogy a kereszteződésekben alig lehet látni a gyalogost. A bama.hu megkereste a polgármesteri hivatalt. Magay Miklós városfejlesztési főosztályvezető azt mondta, mérések igazolják, hogy a LED-es közvilágítás egyenletesebb, erősebb, mint a korábbi, a gyalogosok jól láthatóak.

A hivatal is tud a panaszokról, de csak akkor tud intézkedni, ha megnevezik a konkrét helyszínt. A szakemberek minden bejelentést megvizsgálnak, ha megalapozott a probléma, rögtön intézkednek, mert a lámpák beállításán, billentésén lehet módosítani. Pécsett 7136 darab régi lámpát cseréltek LED-esre, nettó 984 millió forintért. Az árban a régi lámpatestek leszerelése, a lámpák ára, felszerelésük, beállításuk, javítókészletük költsége is szerepel, ötéves garanciával. A bama.hu közzétette, hova fordulhatnak a pécsiek a hibabejelentéssel.

A városban egyébként még akkor nyerte el a munkát a közvilágítás megújítására az Elios Innovatív Zrt., amikor a cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott. A korszerűsítésre Pécsnek nem volt pénze, ahhoz hitelt kellett felvennie.

A pécsiek egyébként nincsenek egyedül panaszaikkal, korábban Zalaegerszegen és Óbudán is ugyanazt mondták, vagyis az új LED-lámpás közvilágításban a gyalogosok este nem látnak a járdákon, a kerékpárutak veszélyessé váltak, mert az új lámpák nem jó helyre világítanak. Zalaegerszeg fideszes polgármestere – az LMP szerint – a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez fordult a LED-lámpák miatt, és az Elios Zrt.-nél is reklamált. Azt a cég is elismerte, saját mérései is azt mutatták, a fényerő több helyen nem éri el a korszerűsítés előttit. 

A miniszterelnök legidősebb lányának férje egyébként tavaly tavasszal, éppen zalaegerszegi beruházás idején döntött úgy, hogy az őt és családját ért folyamatos támadások miatt kiszáll az Eliosból.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.