Gazdaság

A pécsiek sem látnak, beállítás kérdése a Tiborcz-féle közvilágítás

kozvilagitas(210x140).jpg (Array)
kozvilagitas(210x140).jpg (Array)
A helyi hírportálhoz több olvasói panasz érkezett az új közvilágítás miatt.

A leggyakoribb felvetés az volt, hogy a kereszteződésekben alig lehet látni a gyalogost. A bama.hu megkereste a polgármesteri hivatalt. Magay Miklós városfejlesztési főosztályvezető azt mondta, mérések igazolják, hogy a LED-es közvilágítás egyenletesebb, erősebb, mint a korábbi, a gyalogosok jól láthatóak.

A hivatal is tud a panaszokról, de csak akkor tud intézkedni, ha megnevezik a konkrét helyszínt. A szakemberek minden bejelentést megvizsgálnak, ha megalapozott a probléma, rögtön intézkednek, mert a lámpák beállításán, billentésén lehet módosítani. Pécsett 7136 darab régi lámpát cseréltek LED-esre, nettó 984 millió forintért. Az árban a régi lámpatestek leszerelése, a lámpák ára, felszerelésük, beállításuk, javítókészletük költsége is szerepel, ötéves garanciával. A bama.hu közzétette, hova fordulhatnak a pécsiek a hibabejelentéssel.

A városban egyébként még akkor nyerte el a munkát a közvilágítás megújítására az Elios Innovatív Zrt., amikor a cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott. A korszerűsítésre Pécsnek nem volt pénze, ahhoz hitelt kellett felvennie.

A pécsiek egyébként nincsenek egyedül panaszaikkal, korábban Zalaegerszegen és Óbudán is ugyanazt mondták, vagyis az új LED-lámpás közvilágításban a gyalogosok este nem látnak a járdákon, a kerékpárutak veszélyessé váltak, mert az új lámpák nem jó helyre világítanak. Zalaegerszeg fideszes polgármestere – az LMP szerint – a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez fordult a LED-lámpák miatt, és az Elios Zrt.-nél is reklamált. Azt a cég is elismerte, saját mérései is azt mutatták, a fényerő több helyen nem éri el a korszerűsítés előttit. 

A miniszterelnök legidősebb lányának férje egyébként tavaly tavasszal, éppen zalaegerszegi beruházás idején döntött úgy, hogy az őt és családját ért folyamatos támadások miatt kiszáll az Eliosból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik