Gazdaság

Tiborcz István régi üzlettársa remekel a közbeszerzéseken

A miniszterelnök veje hátralépett, partnerének viszont bőven terem babér.

A miniszterelnök veje tavaly kiszállt minden olyan cégéből, melyekkel közbeszerzésen indult, azóta viszont több fontos állami megbízások kerültek korábbi legszorosabb üzlettársához – írja a Direkt36. Hamar Endre Eupro nevű cégét egy nagy projekt előkészítéséhez is kiválasztották, nyílt verseny nélkül.

Amikor Tiborcz István múlt áprilisban megvált az Elios Innovatív nevű cégben lévő részesedésétől, a magyar és uniós hatóságok már javában vizsgálták, hogyan nyert a cég sorozatban állami megbízásokat. Az akkor már kormányközeli Napi Gazdaság azt írta: Orbán Viktor veje az őt ért támadások miatt döntött úgy, hogy lemond a közbeszerzéseken érintett cégeiről.

Tiborcz érdekeltségei azóta nem is indultak közbeszerzéseken, ellenben a hozzá kötődő üzletemberekkel. Egyik legszorosabb korábbi üzleti partnerének, Hamar Endrének az Eupro nevű cége tavaly nyáron az elsők közt nyert 100 százalékos támogatást az új uniós költségvetési ciklus forrásaiból: több mint 141 milliót kap arra, hogy segítse a kormányt a rugalmas foglalkoztatás elterjesztésében. A Széchenyi Programirodától is kaptak egy több mint 12 milliós megbízást közbeszerzések minőségellenőrzésére, decemberben pedig a Központi Okos Mérés Zrt. egyik pályázatát nyerték el.

Bár ennek összege nem kirívóan nagy, komoly jelentőséggel bír, az Eupro-nak ugyanis ezzel rálátása és befolyása lesz egy olyan programra, melynek keretében több mint 6,5 milliárd forintot költ majd el az állam. A cég egy legalább tízezer háztartásra kiterjedő mintaprojektbe kezd, uniós forrásból okosmérőkre cserélik a villany-, víz- és gázórákat. Hamarék a projektben előkészítőként és tanácsadóként dolgoznak majd.

A feladatra nem nyílt pályázaton választották ki őket, hanem három cégtől kértek árajánlatot a munkákra – az Eupro-n kívül a Tender Network Zrt-től, mely szintén sok, az Elios által elnyert közvilágítás-korszerűsítési pályázaton dolgozott, a harmadik ajánlattevő pedig a pécsi MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. volt, melynek tulajdonosa Bánki Erik fideszes képviselő unokatestvére.

A 31 éves Hamar Endre egyébként 2011-ben Tiborczcal vágott bele az üzleti életbe, Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó Kft. néven alapítottak vállalkozást. Az Eliosban Tiborcz ugyancsak Hamaron keresztül szerzett érdekeltséget, és tőle került a miniszterelnök vejéhez egy építőipari cég is, mely a közszolgálati egyetem építésében vett részt. Egy italkereskedelemre létrejött cégben az igazgatósági poszton váltották egymást.

Hamar Endre Sistrade Kft. nevű cégének azokban a közvilágítás-korszerűsítési beruházásokban is volt szerepe, melyeket az Elios sokszor versenytárs nélkül nyert el. A Sistrade végzett előkészítő munkákat, melyek során eldőlt, hogy milyen lámpákat és milyen áron fognak felszerelni. Hamar viszont egy másik cégén keresztül az Eliosnak is résztulajdonosa volt, ami összeférhetetlen, ez ügyben nyomozás zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik