Gazdaság

Pénztelenség aggasztja a határon túli fiatalokat, de nem akarnak elvándorolni

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 10:18

Egyre csökken a gyermekvállalási kedv, de még így is korábban szülnek, mint az anyaországiak.

A határon túli magyar fiatalok általánosan nincsenek megelégedve a demokráciával, a politika pedig az erdélyi ifjakat érdekli legkevésbé – derül ki abból a felmérésből, amelyet a HVG.hu idézett. A kutatást az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa, Pap Z. Attila vezette, a munkát a Mathias Corvinus Collegium is támogatta. 15-29 év közötti fiatalokat kérdeztek Kárpátalján, Felvidéken, Vajdaságban és Erdélyben.

A politikai palettán a határon túli magyar fiatalok 30 százaléka középen állónak vallotta magát. 19 százalékuk húz balra, 51 százalékuk jobbra, ezeken az arányokon belül 4 százaléknyian sorolták magukat bal szélre és 12 százaléknyian jobb szélre. (A cikkünkben korábban helytelenül szereplő adatokat a kutatás készítői pontosították.)

Csökken a gyermekvállalási kedv körükben, a legdrasztikusabban Felvidéken, 20-ról 13 százalékra esett vissza azok száma, akiknek van gyermekük. Kárpátalján 29, Erdélyben 13, a Vajdaságban 9 százalék ez az arány. A határon túli magyarság körében a nők 25-26 évesen szeretnének szülni, az anyaországban ez az életkor már 29 év.

A legnagyobb problémának a pénztelenséget, munkanélküliséget, a bizonytalan jövőt és a lakáshelyzetet látják a fiatalok, az elvándorlás 13., az anyanyelven való továbbtanulás lehetősége 20. helyen áll a 21 meghatározó problémát felsoroló listán. A mostoha körülmények ellenére csak a határon túli fiatalok 10 százalékát foglalkoztatja aktívan a kivándorlás, negyven százalékuknál pedig ez fel sem merül. A kárpátaljaiak háromnegyede Magyarországra jönne, de összességében Nyugat-Európa a legnépszerűbb célterület.

Az is kiderült, hogy a felvidéki fiatalok 96,9 százaléka nem igényelt magyar állampolgárságot, a Vajdaságban élők négyötöde viszont igen. Ennek fő oka, hogy a szlovák törvények tiltják a kettős állampolgárságot. A válaszadók többsége nem ért egyet azzal, hogy részt vegyenek a magyarországi választásokon.

A határon túli magyar fiatalok legnépszerűbb szórakozási formái között a zenehallgatás, barátokkal lógás, facebookozás, filmnézés és chatelés áll, a sztereotípiák ellenére még az online játékok is népszerűbbek például a táncházba járásnál. A külhoni fiatalok túlnyomó többsége egyébként tagja valamelyik egyháznak, de már csak a kisebb részük jár rendszeresen templomba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.