Gazdaság

Akármeddig esik az olaj, 200 forint alá nem mehet egy liter benzin

Az alacsony olajárak hatására országok, gazdaságok mennek csődbe, vállalatok tűnnek el a világ porondján. Mi, egyszerű emberek ebből csak annyit veszünk észre, hogy olcsóbb lett a benzin, már több mint 100 forinttal tavalyi árához képest. De hogyan képződik, és meddig eshet az üzemanyagok ára?

A nemzetközi nyersolajár zuhanása tovább folytatódik, az Európában irányadó Brent típusú olaj tőzsdei ára a január 11-i hordónkénti 33 dollárról január végére már 30 dollár körüli szintre zuhant, ami több mint 12 éves mélypontot jelent, és körülbelül 70%-kal alacsonyabb 2014 elejéhez képest. Ennek hatása mind a benzin, mind a gázolaj kiskereskedelmi árán érzékelhető, még azzal együtt is, hogy a hazai árak alakulásában a forint dollárhoz viszonyított gyengülése az árak csökkenése ellen hatott. A gázolaj ára így mostanra 300 forint közelében jár, de a benzin ára is számottevő mértékben tovább esett 319 forint közelébe, ami közel hatéves negatív rekordot jelent.

Az adók – amelyek közül például a jövedéki adó fixen 120 forint literenként – és további fix költségek miatt körülbelül 200 forint az az elméleti határ, amely alá már nem csökkenhet az üzemanyagok ára. Az olaj világpiaci árának további csökkenésére vonatkozó prognózisok alapján rövid távon, a következő hónapokban elképzelhető, hogy a hazai üzemanyagárak is tovább esnek majd, éves szinten a szakértők 5-6%-os csökkenést prognosztizálnak – foglalta össze videónkban Horváth-Dori Jenő, a Normbenz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, aki anyagunkban az árképzést részletesen is elmagyarázza.

Olvasói sztorik