hirdetés (hirdetés, álláskeresés)
Gazdaság

Villámgyorsan állást találtak maguknak, akik aktívan kerestek

24.hu
24.hu

2016. 01. 27. 13:03

Korábban a témában:

Tavaly az álláskeresők kétharmada három hónapon belül elhelyezkedett – derül ki a Workania állásportál által a felhasználói között végzett legújabb felmérésből, amely a 2015-ös álláskeresői szokásokat kutatta.

A válaszadók 36 százaléka már az első hónapban, 18 százalékuk 1-2 hónapon belül, míg 13 százalékuk a harmadik hónapban talált új állást – olvasható a portál által szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A válaszadók egytizedének nem sikerült új állást találnia az elmúlt évben – tették hozzá.

Az álláskeresők 38 százaléka az interneten, 30 százalékuk pedig ismerősök segítségével és ajánlásával próbál szerencsét, a többi álláskeresési forma elenyésző. Az 55 év feletti álláskeresők 15 százaléka szintén használja a világhálót – írták.

A férfiaknak és a fiataloknak gyorsabban megy

A felmérés szerint a munkaerőpiac befogadóbb a férfiakkal és a fiatalokkal szemben, ugyanis az első hónapban a férfi álláskeresők 40 százaléka tud elhelyezkedni, míg a nőknek a 30 százaléka. A 18-25 éves korosztály 48 százaléka szintén sikeresen talál munkát négy héten belül, a 45 éven felüliek esetében ez az arány már csak 28 százalék.

Arról is beszámoltak, hogy egy álláskereső átlagosan három állásinterjún vesz részt, amíg állást talál. A válaszadók 40 százaléka legfeljebb öt önéletrajzot küldött el az álláskeresés során, tízet vagy annál kevesebbet 16 százalékuk, a megkérdezettek 15 százaléka pedig tíz és harminc közöttit jelölt meg. A válaszadók 3 százaléka azonban száznál is több önéletrajzot küldött már el.

A felmérésben résztvevők 57 százaléka legfeljebb három állásinterjún vett részt, 21 százalékuk három és tíz közötti számot jelölt meg, 5 százalékuk pedig több mint 10 állásinterjún volt már – olvasható a közleményben.

A statisztika mást mutat

A KSH legfrissebb szeptember-novemberi adatai kicsit más képet festenek: a statisztika szerint a munkanélküliség átlagos időtartama 18,8 hónap; a munkanélküliek 49,7 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi adatai szerint pedig a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők 96,6 ezren voltak, ők tették ki a regisztrált álláskeresők majdnem harmadát (28,6%).

A különbség oka az lehet, hogy eltérő a merítési bázis. Az állásportálok inkább azokkal kerülnek kapcsolatba, akik aktívan keresnek, tesznek azért, hogy legyen munkájuk. A statisztikában viszont a passzívak, illetve a tartósan elhelyezkedni nem tudó álláskeresők is benne vannak. Tippeket itt talál az álláskereséshez, ha már régebb óta munkanélküli.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.