Gazdaság

Szijjártó: Mongólia olyan területeken fejlesztene, amelyeken erősek a magyar cégek

A mongol gazdaságnak jelenleg olyan területeken van szüksége fejlesztésekre, amelyeken a magyar cégek kifejezetten erősek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az ötventagú, magyar vállalati vezetőkből álló üzleti delegáció tagjai pozitív visszajelzéseket adtak: arról tájékoztatták a minisztert, hogy olyan lehetőségeket derítettek fel Mongóliában, amilyenekre ők sem számítottak.

A miniszter megjegyezte, hogy a magyar-mongol kapcsolatok az elmúlt egy évben “pörögtek fel”. Magyarország tavaly májusban nyitotta újra a nagykövetségét Ulánbátorban, ahol csupán hat európai uniós országnak van képviselete.

Hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta a mongol fővárosban magyar újságíróknak, hogy mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írtak alá Ulánbátorban, és a megállapodások lehetőséget teremtenek magyar cégek megjelenésre a mongol piacon.

Szijjártó Péter kiemelte azt a szerződést, amelynek eredményeként 25 millió dollár értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet évtizedekkel ezelőtt magyar cégek építettek. Közölte: ott gyártják az ország mintegy 60 milliós állatállományának egészsége megőrzéséhez szükséges oltóanyagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik