Gazdaság

Lengyel mintára adóztatnák az áruházláncokat Orbánék

Kaczynskiék százmilliós bevétel fölött vetnének ki különadót, a magyar kormánynak is tetszik az ötlet.

Tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, amely a nagy forgalmú áruházláncok számára „az eddiginél arányosabb” közteherviselést ír elő, vagyis különadót fizettetnének velük.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a magyar Időknek elmondta, hogy a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó a minta, és ha ennek sorsa kedvezően alakul, Magyarországon is hasonló intézkedést vezetnek be. A lengyel kormány – mely deklaráltan Orbán Viktor kormányzását tekinti példaképének – a tervek szerint a havi legalább százmillió forintnyi bevételt elérő kereskedelmi vállalatokra vetne ki különadót.

A miniszteri biztos ugyanakkor felidézte, hogy Magyarországon a sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat uniós eljárás miatt vissza kellett állítani egykulcsosra, ez a lengyel elképzelések kapcsán is várható. Ezért most figyelik a varsói eseményeket és a brüsszeli reakciót, de nem tettek le arról, hogy a nagy cégeket „jobban bevonják a magyarországi közteherviselésbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik