Gazdaság

Hatalmas üzleteket hozhat Irán elnöke Európába

A szankciók feloldása után rengeteg új repülőgépre van szüksége a közel-keleti országnak.

Csaknem két évtized után először látogat iráni elnök Európába Hasszán Róháni személyében. A vizit célja, hogy újraépítsék a gazdasági kapcsolatokat azután, hogy feloldották az iráni atomprogram miatti szankciókat. Várhatóan egy óriási értékű megállapodás aláírására is sor kerül – Irán 114 repülőgépet vásárolna az Airbustól.

A büntetőintézkedések bevezetése előtt Európa számított Irán legnagyobb kereskedelmi partnerének, a szankciók tavaly júliusi feloldása után az üzleti delegációk egymásnak adják a kilincset a közel-keleti országban. Az Európai Unió többek között az olajimport tilalmát is feloldotta.

Róhánit hétfőn Rómába várják, ahol Matteo Renzi miniszterelnökkel és Ferenc pápával találkozik. Szerdán Párizsba utazik, csütörtökön fogadja Francois Hollande az Elysée-palotában.

Az európai cél, hogy a mostani, 7,6 milliárd euróról a korlátozások előtti 28 milliárdra növeljék az Iránnal való kereskedelem összértékét. Ehhez nagymértékben hozzájárulhat, hogy az iráni repülőgép-flotta nagy mértékben elöregedett, miután a szankciók miatt nem tudtak új légi járműveket vásárolni a nyugati gyártóktól. Az iráni parlament fejlesztési bizottságának elnöke a hétvégén arról beszélt, hogy a következő három évben ötszáz új gépre lesz szüksége az országnak.

Irán a francia autógyártók számára is hatalmas piacot jelenthet, a Peugeot a szankciók előtt évente 400 ezer autót adott el. A Peugeotnak megállapodása volt egy helyi autógyárral is, amely összeszerelte járműveiket, amelyek így a legnagyobb számban voltak jelen az országban. Most egy új, 500 millió dollár értékű megállapodás aláírására is sor kerülhet a Peugeot és az Iran Khodro között, 50-50 százalékos résztulajdonú vegyesvállalatot hozhatnak létre az új modellek helyi gyártására.

A Guardian megjegyzi, hogy Róháni valószínűleg nem vesz részt az ilyen látogatások alkalmával megszokott hivatalos ebéden Párizsban, mert Irán ragaszkodik régóta fennálló diplomáciai protokolljához, miszerint nem vesznek részt olyan eseményeken, ahol alkoholt szolgálnak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik