Gazdaság

Az MNB személyeskedve veri vissza az akadémikusokat

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 22. 18:27

A jegybank szerint Bokros Lajos elfogult, Király Júlia a sikeres programjuk ellen van, Mihályi Péter kiadványa pedig ugyancsak kap pénzt az MNB-től – megteszik a jogi lépéseket. A többi jobboldalhoz köthető közgazdászra nem tértek ki, és a közpénzről is egészen meglepő állítást tettek.

Az MNB visszautasítja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága nevében tett valótlan állításokat. A hamis kijelentések miatt a jegybank megteszi a szükséges jogi lépéseket nyomtatás – olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Szerintük az MNB és az általa alapított Pallas Athéné Alapítványok oktatási programjaira vonatkozóan hamis állításokat tartalmazó állásfoglalás jelent meg a vg.hu portálon. Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága állásfoglalása egyébként az akadémia oldalán is elérhető.

A bizottság elnökhelyettese az a Mihályi Péter, aki maga is – hároméves, közös tudományos célokat tartalmazó stratégiai megállapodás keretén belül – részt vesz az MNB oktatási programjában, az általa főszerkesztett Acta Oeconomica kiadvány ugyanis évente 5 millió forintos támogatást kap a jegybanktól közgazdaságtudományi kiadványok megjelenítésére

– írják.

A személyes visszatámadásból azonban Bokros Lajos nem hagyható ki:

A bizottság további tagja az a Bokros Lajos, akinek politikai elfogultsága számos korábbi megnyilatkozásában tetten érhető volt, legutóbb a Financial Times véleményrovatában nevezte káros lépésnek azt, hogy 11 év után újra nemzeti tulajdonba került a Budapesti Értéktőzsde.

Ahogyan Király Júlia sem:

Szintén tagja a testületnek Király Júlia, aki visszatérően bírálja a jegybankot, többek között kockázatosnak és aggályosnak értékelte a Növekedési Hitelprogramot, amelyben eddig 31 ezer hazai kis és középvállalkozás vett részt sikeresen.

A bizottságban többek közöttt azonban olyan gazdasági szakemberek is helyet kaptak, mint Bod Péter Ákos (jegybankelnök az Antall-kormány idején), Chikán Attila (gazdasági miniszter az első Orbán-kormány idején) vagy Mellár Tamás (KSH-elnök az első Orbán-kormány idején). Csaba Lászlót pedig szintén nem baloldalhoz köthető közgazdászként tartják számon.

Az MNB szerint mindenesetre az állásfoglalásban megfogalmazottakkal ellentétben a jegybank és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét.

Mi a közpénz?

A legszebb része azonban Matolcsyék közleményének az a magyarázat, amely szerint, amit a Magyar Nemzeti Bank megkeres az az nem adófizetői pénz. Ezek szerint ez nem is közpéenz?

“A gazdaságpolitikai célok megvalósulásának támogatását az MNB az oktatás, elsősorban a felsőoktatás, a közgazdászképzés és pénzügyi oktatás rendszerének megújításában és fejlesztésében, a tudományos tevékenység, a pénzügyi ismeretterjesztés támogatásában látja.

Az MNB ennek érdekében indította el oktatási programjait a felelős gazdálkodással elért nyeresége terhére, tehát nem adófizetői pénzből.

Az MTA Közgazdasági Bizottsága nevében közzétett, hamis állításokat tartalmazó dokumentum kapcsán az MNB megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is határozottan visszautasítja a jegybanki függetlenségnek a közvélemény félrevezető tájékoztatásán keresztül történő korlátozását.” – olvasható a közleményükben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.