Vecsés, 2015. január 8.
Taxik haladnak az útdíjköteles Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, a főváros irányába 2015. január 8-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Civilek ellenőrzik az útdíjak felhasználását

24.hu
24.hu

2016. 01. 21. 13:32

Civil kontrollt biztosít az útdíjbevételek felhasználására a január közepén megalapított Társadalmi Egyeztető Szervezet (UTESZ). Az ellenőrző szerv célja az útdíjpolitika társadalmi felügyelete, amely lehetővé teszi a miniszteri tájékoztatókban közölt adatok vizsgálatát és véleményezését. Az UTESZ ügyvivője az alakuló ülés szervező házigazdája, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) lett.
Korábban a témában:

A nemzeti fejlesztési miniszter felkérésére megalakult UTESZ régi adósságot rendez és egy fontos szakmatársadalmi igényt elégít ki. A szervezet célja és feladata, hogy a megtett úttal arányos útdíj alakulását és felhasználását szemmel tartsa. Ennek érdekében rendszeresen vizsgálja és véleményezi majd az útdíjból, illetve a bírságokból származó bevételek felhasználására vonatkozó adatokat, amelyeket a miniszteri tájékoztatók közölnek. Megfogalmazott véleményét pedig az országos napilapokban és az elektronikus média útján teszi közzé.

Az új szervezet tagjai között tudhatja az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesületet, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségét, a Levegő Munkacsoportot, a Magyar Autóklubot, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét és a NiT Hungary-t.

Az UTESZ alapcélja, hogy a biztonságos és kulturált közlekedés érdekében a közúthálózat fenntartására és fejlesztésére fordított költségvetési források felhasználását ellenőrizze. A szervezet feladata követni a díjmértékek és bírságok szabályainak átláthatóságát, méltányosságát és következetességét, illetve javasolni az indokolatlan kedvezmények és többletterhek megszüntetését.

A szervezet munkája kiterjed a „szennyező és a használó fizet” elvek teljesülésének követésére is, amelynek lényege, hogy mindenki olyan arányban fizessen, amilyen mértékben terheli a díjköteles úthálózatot és szennyezi a környezetet.

Az UTESZ 2016. január 14-i alakuló ülésén az adminisztratív teendők ügyvivőjének a NiT Hungary-t jelölte ki az első évre. A szervezet jövőbeni törekvéseinek központjában a diszkriminációtól mentes, versenysemleges környezet kialakítása és a díjbevételek felhasználásának állandó kontrollja áll.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.