Gazdaság

Orbánékat “gázárdrágító nyerészkedéssel” vádolják, parlament előtt az újabb rezsicsökkentés

orbán viktor radiátor (orbán viktor, mém, )
orbán viktor radiátor (orbán viktor, mém, )
Az olaj- és gáz világpiaci ára csökken, csökkenhetne a magyar háztartásoknak is.

Az MSZP követeli, hogy a kormány szüntesse be a “gázárdrágító nyerészkedést”, csökkentse az energiahordozók árát. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi gáztőzsdén felére esett a gáz ára, folyamatosan csökken az olajé, ennek ellenére a magyar háztartások ugyanannyit fizetnek a gázért, a távfűtésért és a villamos energiáért. Szerinte a „gázárdrágító nyerészkedésből” a haszon már több mint 100 milliárd forint, ami ott van valamelyik állami cégnél. Tóth Bertalan és a szintén MSZP-s Józsa István közben törvényjavaslatot nyújtott be, amely csökkentené a gáz, az áram és a távhő árát.

A szocialisták szerint a magyar háztartások közüzemi díjtartozásának összege több mint duplája annak, mint amennyi 2009-ben volt,

több mint 99 ezer háztartásban díjtartozás miatt szünetel az áram- gáz- vagy távhőszolgáltatás.

A magyar családok kétharmada összességében az eddig bevezetett rezsicsökkentéssel együtt is kevesebb pénzből gazdálkodik, mint 2010-ben, ezért igazságos energiaár-csökkentésre van szükség. Ezt az MSZP szerint lehetővé teszi, hogy a magyarországi földgázárakat alapvetően meghatározó olaj és nyugat-európai import földgáz ára az elmúlt két évben több mint 70 százalékkal csökkent.

Nem lenne helyénvaló, ha a földgázár-csökkenés jótékony hatása nem jutna el a magyar családokhoz.

Csak a kormányon múlik

Az MSZP szerint a társadalmi igazságossággal összhangban álló rezsicsökkentés csak kormányzati akarat és képesség kérdése. A szocialisták sokkal olcsóbban (akár 20%-kal olcsóbban) adnák az energiát az átlagos, vagy annál kisebb fogyasztású családoknak. Ez azoknál a családoknál jelentene nagyobb megtakarítást, ahol erre valóban nagyobb szükség van, hiszen az eddigi egységes mértékű árcsökkentésnél a megtakarítás háromnegyede a lakosság legtöbbet fogyasztó (jellemzően legvagyonosabb) egynegyedénél csapódott le.

Ráadásul, az elmúlt évek kormányzati intézkedései, adóemelései, megszorításai jellemzően a kisebb jövedelműeket jobban terhelték. Az MSZP célja, hogy a kisebb fogyasztású, jellemzően szerényebb körülmények között élő, átlagos családok olcsóbban jussanak hozzá a létfenntartásukhoz szükséges energiához, míg a tehetősebb fogyasztók – nagyobb teherbíró képességük ellenére – ne kapjanak nagyobb kedvezményt.

A szabályozás ösztönöz az energiatakarékosságra, mert a nagyobb fogyasztáshoz nem rendel díjcsökkentést – írják. A szocialisták javasolják, hogy 2016. április elsejétől – az átlagfogyasztásig – 20 százalékkal csökkenjen a földgáz, 10 százalékkal az áram, 10 százalékkal a távhő ára.

A Fidesz a javaslatra azzal reagált, hogy az MSZP – kormányzása idején – háromszorosára emelte a gáz árát, és a magyarok fizették fizetésükhöz képest a legtöbbet a gázért Európában.

A Fidesz rezsicsökkentés hajtott végre, a gáz ára háromszor csökkent összesen 25%-kal. Az Európa Unió tagállamai közül ma Magyarországon a második legalacsonyabb a gázár. A Fidesz megvédi a rezsicsökkentés eredményeit, míg a szocialisták kezdettől fogva támadják és eltörölnék a rezsicsökkentést, mert a külföldi szolgáltatók érdekeit védik.

20-30 százalékkal is csökkenhetne

Az ügyben megszólalt a DK is, szintén emlékeztetve rá, hogy az elmúlt két évben harmadára esett a kőolaj világpiaci ára, ezzel együtt jóval olcsóbb lett a gáz is, tehát az Orbán-kormánynak lehetősége lenne egy 20-30%-os gázárcsökkentésre anélkül, hogy ezzel közműszolgáltatókat sodorna veszélybe.

Mégis inkább csak beszél a “rezsicsökkentésről”, miközben a világpiaci árnál jóval többet hajt be az embereken. Ma minden ötödik, gázszámlára befizetett forint kormányzati pénzbehajtás.

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz szándékosan magasan tartja a gázárat, miközben az az egész világon csökkent. A DK felháborítónak nevezi, hogy a kormány a gázüzletágban lévő oligarcháit képviseli a magyar adófizetők helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik