Gazdaság
építkezés (Array)

Továbbra is lapos az építőipar teljesítménye

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 09:00

Korábban a témában:

Novemberben az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult: az épületek építése 10,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építése pedig 8,0 százalékkal csökkent – jelentette a KSH. Az épületek építésének növekedése elsősorban ipari épületek építésével függ össze.

Az év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 2,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

2015 novemberében októberhez viszonyítva a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,6 százalékkal emelkedett. Év elején azért ennél jöttek sokkal jobb statisztikák is, de akkor még ugye pörgött az uniós pénzek felhasználása.

2015 novemberében az előző év azonos hónapjához képest

  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 15,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,4 százalékkal nőtt.
  • Önmagában bizakodásra adhatna okot, hogy a megkötött új szerződések volumene 14,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké jelentősen, 50,1 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké viszont 11,9 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.
  • Az új szerződések elmúlt három havi növekedése ellenére azonban az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, november végén 45,7 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,7 százalékkal kisebb volt.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.