Gazdaság

Leminősítette az SP a lengyeleket

Egyre komolyabb nyomás alá kerül az orbanizálódó Lengyelország: most az egyik hitelminősítő csapott oda nekik, mert kulcsfontosságú intézményeket gyengítettek meg.

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor’s, azzal indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

A nemzetközi hitelminősítő ezért az eddigi elsőrendű “A mínusz”-ról egy fokozattal “BBB plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását, negatív kilátással. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal “A mínusz/A-2”-re rontotta az eddigi “A/A-1”-ről.

A Standard & Poor’s az új osztályzatokon is negatív kilátást hagyott érvényben. Ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban tovább romolhatnak, ha a lengyel monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik