Gazdaság

Leminősítette az SP a lengyeleket

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 18:09

Egyre komolyabb nyomás alá kerül az orbanizálódó Lengyelország: most az egyik hitelminősítő csapott oda nekik, mert kulcsfontosságú intézményeket gyengítettek meg.
Korábban a témában:

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor’s, azzal indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

A nemzetközi hitelminősítő ezért az eddigi elsőrendű “A mínusz”-ról egy fokozattal “BBB plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását, negatív kilátással. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal “A mínusz/A-2”-re rontotta az eddigi “A/A-1”-ről.

A Standard & Poor’s az új osztályzatokon is negatív kilátást hagyott érvényben. Ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban tovább romolhatnak, ha a lengyel monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik – írja az MTI.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Az olaj boríthat mindent, olyan válság jöhet, amibe egyszer már majdnem belerokkantunk
Piggy Bank Cuts with Money Savings Financial concept on ChalkboaAz Orbán-kabinet inkább az adóemelés kormánya lett