munkaerő (Array)
Gazdaság

Az NGM szerint az építőiparnak fel kell készülnie a CSOK miatt megnövekvő igényekre

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 11:46

Korábban a témában:

A kormány minőségi lépést vár az építőipartól, a szektornak is fel kell készülnie a növekvő igényekre – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken, Budapesten.

Lepsényi István az új otthonteremtési program (CSOK) építőipari hatásairól tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a program nyújtotta lehetőségeknek maximális hatékonysággal, korszerű technikák és anyagok alkalmazásával kell megfelelni. Ehhez új munkaerőt kell felvenni, kiképezni, valamint kapacitásbővítést is szükséges végrehajtani, amiben állami támogatásra is számíthatnak a vállalatok – tette hozzá.

Az államtitkár szerint jogos elvárás az építőipar részéről is, hogy a gazdasági fejlődéssel együtt optimalizálódjanak a vállalkozási feltételek, és a támogatási lehetőségek jobb kihasználásával növekedjen a kereslet is.

Számos áldásos hatást várnak tőle

Az otthonteremtési program nemcsak többféle módon támogatja a családokat abban, hogy új lakást vagy új házat építsenek, hanem a magyar gazdaság számára 10 ezerrel több új lakás megépítésével 200-240 milliárd Ft új beruházást is generálhat. Ez a GDP-ben többlet hozzáadott értékként megjelenve 0,4-0,5 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, valamint 14-16 ezer fővel közvetlenül növelné a foglalkoztatást. Az ezekből származó költségvetési bevételek részben ellentételezik a kiadásokat, ugyanakkor a születésszám növekedésével, továbbá a családalapítás előtt álló fiatal családok élethelyzetének javításával elérhető, hogy a hosszabb távon érvényesülő előnyök meghaladják a programra fordított kiadásokat.

Az államtitkár kiemelte – „a kormány döntése, mely szerint az új építésű lakásokra vonatkozó áfa mértékét 5 százalékra mérsékelte, várakozások szerint egy középtávú folyamatot fog elindítani, amely a piaci szereplők által régóta várt fellendülést eredményez. Az áfa csökkentése növeli a kínálati oldalt, meghozza a gazdasági válság óta várt befektetési kedvet. Ezzel párhuzamosan az új építésű lakásokra vonatkozó kereslet élénkülésére is számítunk, többek között a CSOK bevezetése miatt.”
Hangsúlyozta – „fontos, hogy a magyar építőipari vállalkozások kapacitása, termelőerejük kihasználtsága is követni tudja a kedvező gazdasági folyamatokat, és ezzel párhuzamosan a hazai építőanyag-ipar részéről is felkészültnek kell lenni az ágazat megnövekvő igényire.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.