Gazdaság

Jávor Benedek: Tiborcz Istvánnak priusza van Brüsszelben

A képviselő az Európai Bizottság által neki küldött levélre hivatkozva állítja: európai forrásokat veszélyeztetett a kormány, hogy a Család (így nagy betűvel) a saját lábára állhasson.

Jávor Bendek blogbejegyzésében visszanyúl a 2013-as naperőműtenderig, amikor, mint emlékeztet, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető befektetői kör átlátszó módszerekkel próbálta lenyúlni az uniós pénzeket – a tendert később lefújták. Jávor először azt hitte, a nyilvánosságra került háttér miatt. De mostanra már tudja, hogy nem ez volt a fő ok, hanem hogy az Európai Bizottság közbelépett, feltehetően az OLAF-nak küldött jelentése nyomán. Legalábbis erről tájékoztatta őt most írt levelében az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatója, Walter Deffaa. Mert ők a magyar ügyészséggel szemben igenis korrupciót gyanítottak.

Szerinte ha az Elios-ügyben (közvilágítási tenderek) tett OLAF-feljelentése alapján a bizottság ismét pénzügyi korrupciót állapít meg, és emiatt pénz visszafizetését írja elő, azt már nem lehet átcsoportosítani, mint a korábbi esetnél. Hiszen december 31-én lezárták a 2007-2013-as pályázati ciklust. És akkor csak az lesz a kérdés, honnan vonnak el majd pénzt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik