Gazdaság

„Innen már csak felfelé lehet menni” – megnéztük a devizahitelesek lakóparkját Ócsán

Kaufmann Balázs
Molnár Zoltán
Kaufmann Balázs, Molnár Zoltán

2016. 01. 11. 16:37

Az ócsai szociális lakópark 2 és fél milliárd forintból épült fel, irreálisan drágán. A lakók ugyanakkor elégedettek. Bár a gáz nincs bevezetve, és nyáron elviselhetetlen a meleg, télen viszont jól kifűtik a fatüzeléses kandallók a házakat.
Korábban a témában:

A Népszabadság szeptember végén megkongatta a vészharangot, hogy az ócsai lakópark elkezdett kiürülni, de a helyzet közelről nézve nem olyan vészes. Elmentünk megnézni pár hónappal később, felgyorsult-e a folyamat, vagy a többség megmaradt és a telep kihasznált-e. Olyasmit találtunk, amitől még a mord Orbán Viktor is elmosolyodik:

zajlik az élet az ócsai lakóparkban.

 

A lakópark magától Ócsától messze fekszik, az M5-ös mellett. 80 ház van itt, kettő kivételével mindenhol laknak – tudta meg a 24.hu a helyszínen. A házakba a gáz nincs bevezetve. Fa és széntüzelésű kandallókkal fűtenek. A villanyáramot kártyával tudják használni, előrefizetéssel. A víz nagyon drága, korábban a Népszabadság azt írta, 350 forint literje. De mostanában fúrt kerti kutakat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., hogy a vízdíjon is spórolhassanak a lakók, mondta egy hölgy a 24.hu-nak. Ők zöldséget és gyümölcsöt fog termeszteni tavasszal.

Egy másik család Budapest X. kerületéből költözött be a lakóparkba 2013 júliusában. Az ingatlanukat elárverezték, de még így is tetemes összeggel tartoznak a banknak, amit valószínűleg életük végéig törleszthetnek. Nekik ez volt az utolsó megoldás, két hónapig úgy volt, hogy utcára kerülnek, és a gyermekeiket is elvehetik tőlük, mondta egy hölgy lapunknak.

Nem érzem magam rosszul a lakóparkban. Nekem nem volt minőségi problémám a házzal, mondta.

 

Egy másik család Ócsán lakott albérletben, miután kilakoltatták őket. A férfi szerint ahhoz képest a lakópark sokkal jobb. Rendezett, tiszta, működő házakba költöztek be. Talán a buszközlekedés lehetne jobb, mondta. Mások szerint a házakban nyáron szinte elviselhetetlen meleg van, télen viszont jól kifűti a kandalló a szobákat. A hangulatról azt mondták, az itt élők jobban megértik egymást, hiszen ugyanolyan rossz helyzetben vannak, ami egy kicsit még össze is kovácsolja őket.

Zárványban élnek

Mint megtudtuk, a lakók fele kiskorú, de a legközelebbi iskola, óvoda, bölcsőde Ócsán van, ahova szinte lehetetlen tömegközlekedéssel eljutni. Reggel és este megy egy járat, napközben semmi. Többen mondták, a lakópark óriási hátránya, hogy falusi skanzenként, amolyan zárványként nem kapcsolódik a környezetéhez. A közelben nincsenek boltok, posta, vagy iskolák, és nincs tömegközlekedés sem. A lakóparkosok – vagy ahogy a helyiek nevezik őket, a „szegényháziak” – biciklivel vagy autóval járnak, ha valamit el kell intézni. Munkalehetőség a környéken egyáltalán nincs, a lakók főként Budapestre és Ócsára ingáznak alkalmi munkákért.

A lakóknak bérleti díjat kell fizetniük a házak után. Az 50 négyzetméteres házak havi bérleti díja 16 800 forint, a 60 négyzetmétereseké 19 500, a 70 négyzetmétereseké 21 100 forint. Munkabérükből – ha van munkájuk – az Eszközkezelő automatikusan levonja a banki tartozás, illetve a bérleti díj összegét, ráadásul folyamatosan ellenőrzik a jövedelmi viszonyaikat, jogosultak-e a lakásra még szociális alapon. Sokaknak hó végére alig marad valamijük. Amúgy a lakókat pályázaton választották ki, több körön keresztül, tudtuk meg. Az első pályázatra 600 család jelentkezett, de alig felelt meg valaki a követelményeknek. A másodikon csak 23-an próbálkoztak, végül úgy sikerül feltölteni a parkot, hogy folyamatosan hirdetnek pályázatot.

 

A negyed építését 2011 nyarán jelentette be a kormány, 2012-es átadást ígérve. Végül a beruházást 2013-ban valósították meg, többszöri csúszás után. Eredetileg 500 házat terveztek, de csak 80 épült fel. A második ütemhez már hozzá se fogtak. Az építkezésen amúgy kirendelt közmunkások is részt vettek.

A projekt hivatalosan két és fél milliárd forintból valósult meg 2013-ban. Ahhoz képest, hogy ezek könnyűszerkezetes házak, a telep nem összközműves, és nincs közlekedési kapcsolata sem, irreálisan drágán épült meg . Abból a négyzetméterárból, amiből a 40-70 négyzetméteres házak épültek, akkor kétszáz négyzetméteresnél is nagyobb, összközműves házakat lehetett venni Ócsán – írta az Index.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.