Gazdaság

„Innen már csak felfelé lehet menni” – megnéztük a devizahitelesek lakóparkját Ócsán

Az ócsai szociális lakópark 2 és fél milliárd forintból épült fel, irreálisan drágán. A lakók ugyanakkor elégedettek. Bár a gáz nincs bevezetve, és nyáron elviselhetetlen a meleg, télen viszont jól kifűtik a fatüzeléses kandallók a házakat.

A Népszabadság szeptember végén megkongatta a vészharangot, hogy az ócsai lakópark elkezdett kiürülni, de a helyzet közelről nézve nem olyan vészes. Elmentünk megnézni pár hónappal később, felgyorsult-e a folyamat, vagy a többség megmaradt és a telep kihasznált-e. Olyasmit találtunk, amitől még a mord Orbán Viktor is elmosolyodik:

zajlik az élet az ócsai lakóparkban.

 

A lakópark magától Ócsától messze fekszik, az M5-ös mellett. 80 ház van itt, kettő kivételével mindenhol laknak – tudta meg a 24.hu a helyszínen. A házakba a gáz nincs bevezetve. Fa és széntüzelésű kandallókkal fűtenek. A villanyáramot kártyával tudják használni, előrefizetéssel. A víz nagyon drága, korábban a Népszabadság azt írta, 350 forint literje. De mostanában fúrt kerti kutakat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., hogy a vízdíjon is spórolhassanak a lakók, mondta egy hölgy a 24.hu-nak. Ők zöldséget és gyümölcsöt fog termeszteni tavasszal.

Egy másik család Budapest X. kerületéből költözött be a lakóparkba 2013 júliusában. Az ingatlanukat elárverezték, de még így is tetemes összeggel tartoznak a banknak, amit valószínűleg életük végéig törleszthetnek. Nekik ez volt az utolsó megoldás, két hónapig úgy volt, hogy utcára kerülnek, és a gyermekeiket is elvehetik tőlük, mondta egy hölgy lapunknak.

Nem érzem magam rosszul a lakóparkban. Nekem nem volt minőségi problémám a házzal, mondta.

 

Egy másik család Ócsán lakott albérletben, miután kilakoltatták őket. A férfi szerint ahhoz képest a lakópark sokkal jobb. Rendezett, tiszta, működő házakba költöztek be. Talán a buszközlekedés lehetne jobb, mondta. Mások szerint a házakban nyáron szinte elviselhetetlen meleg van, télen viszont jól kifűti a kandalló a szobákat. A hangulatról azt mondták, az itt élők jobban megértik egymást, hiszen ugyanolyan rossz helyzetben vannak, ami egy kicsit még össze is kovácsolja őket.

Zárványban élnek

Mint megtudtuk, a lakók fele kiskorú, de a legközelebbi iskola, óvoda, bölcsőde Ócsán van, ahova szinte lehetetlen tömegközlekedéssel eljutni. Reggel és este megy egy járat, napközben semmi. Többen mondták, a lakópark óriási hátránya, hogy falusi skanzenként, amolyan zárványként nem kapcsolódik a környezetéhez. A közelben nincsenek boltok, posta, vagy iskolák, és nincs tömegközlekedés sem. A lakóparkosok – vagy ahogy a helyiek nevezik őket, a „szegényháziak” – biciklivel vagy autóval járnak, ha valamit el kell intézni. Munkalehetőség a környéken egyáltalán nincs, a lakók főként Budapestre és Ócsára ingáznak alkalmi munkákért.

A lakóknak bérleti díjat kell fizetniük a házak után. Az 50 négyzetméteres házak havi bérleti díja 16 800 forint, a 60 négyzetmétereseké 19 500, a 70 négyzetmétereseké 21 100 forint. Munkabérükből – ha van munkájuk – az Eszközkezelő automatikusan levonja a banki tartozás, illetve a bérleti díj összegét, ráadásul folyamatosan ellenőrzik a jövedelmi viszonyaikat, jogosultak-e a lakásra még szociális alapon. Sokaknak hó végére alig marad valamijük. Amúgy a lakókat pályázaton választották ki, több körön keresztül, tudtuk meg. Az első pályázatra 600 család jelentkezett, de alig felelt meg valaki a követelményeknek. A másodikon csak 23-an próbálkoztak, végül úgy sikerül feltölteni a parkot, hogy folyamatosan hirdetnek pályázatot.

 

A negyed építését 2011 nyarán jelentette be a kormány, 2012-es átadást ígérve. Végül a beruházást 2013-ban valósították meg, többszöri csúszás után. Eredetileg 500 házat terveztek, de csak 80 épült fel. A második ütemhez már hozzá se fogtak. Az építkezésen amúgy kirendelt közmunkások is részt vettek.

A projekt hivatalosan két és fél milliárd forintból valósult meg 2013-ban. Ahhoz képest, hogy ezek könnyűszerkezetes házak, a telep nem összközműves, és nincs közlekedési kapcsolata sem, irreálisan drágán épült meg . Abból a négyzetméterárból, amiből a 40-70 négyzetméteres házak épültek, akkor kétszáz négyzetméteresnél is nagyobb, összközműves házakat lehetett venni Ócsán – írta az Index.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik