Gazdaság

Jön a lengyel szupermarket-különadó

Tíz napon belül az asztalon a magyarhoz hasonló különadó tervezete, ami annyiban lesz más mint a magyar, hogy nem az alapterületet adóztatják meg.

A lengyel kormány tíz napon belül elkészül a szupermarket-adótörvény tervezetével. Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, az Állandó Miniszterelnöki Tanács elnöke a kiskereskedelmi hálózatok képviselőivel tartott pénteki megbeszélés után azt mondta, a törvénytervezetből valószínűleg ejtik az üzletek hasznos alapterületére vonatkozó kikötést.

“Minden érintett fél egyetértett abban, hogy ez a feltétel felesleges” – mondta. A kiskereskedelmi láncok különadója forgalomarányos és progresszív lesz – tette hozzá.

Az alacsony forgalmú üzletek “semmiképpen nem fognak adót fizetni” – jelentette ki Kowalczyk a TVN24 BiS csatornának adott interjúban, és Pawel Szalamacha pénzügyminiszterre hivatkozva bejelentette azt is, hogy a tervezettel tíz napon belül el is készülnek.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt eredetileg a 250 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű üzletekre tervezett 2 százalékos különadót kivetni, a 2016-os költségvetési törvénytervezetben pedig az adónemre kétmilliárd zloty bevételt irányzott elő.

A lengyel PAP hírügynökségnek a kiskereskedelmi ágazat képviselői azt mondták, hogy a pénteken kialkudott módosítás nem fogja érinteni a tervezett adóbevételt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik