Gazdaság

Duna House: lassult a lakások árnövekedése

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat becslése alapján 2015-ben összesen 135 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami a KSH által közreadott 2014-es forgalmat közel 20%-kal haladja meg.

Kiemelték: a 2015-ös forgalomban a szezonalitás nem érvényesült, vagyis az erősödő negyedévek helyett közel azonos, de erősnek mondható forgalom zajlott minden negyedévben.

Ahogy a 2015. utolsó harmadának havi adataiból sejteni lehetett, az áremelkedés ugyan folytatódott, de annak üteme lelassult. Mind a panelek, mind a téglaépítésű lakások országos indexében látszik az árak emelkedésének lassulása.

A vidéki árindexek közül a panelek jelentősebb emelkedést mutattak, míg a téglalakások mutatói inkább stagnáltak. A fővárosi indexek jól mutatják, hogy a 2014-ben elindult meredek áremelkedést a lakáscélú vásárlók egy idő után kevésbé hajlandók elfogadni, vagyis „meg kell szokniuk” ezt az árkörnyezetet.

A téglaépítésű lakások négyzetméterára vidéken Győr-Moson-Sopron Megyében volt a legmagasabb, 340 ezer Ft, amely nem sokkal marad el a fővárosi átlagtól (376). Somogy, Hajdú-Bihar, Pest és Veszprém megyékben alakult még magasabban, 240 e Ft/m2 áron az átlag. Budapesten az V. kerület tovább drágult, a vizsgált időszakban 655 ezer Ft/m2 átlagárat fizettek a vevők. Ez háromszorosa egyes déli kerületek átlagainak.

Újépítésű lakások

2015. második felében mindössze 3% volt az újépítésű ingatlanok aránya a teljes forgalomból. A minősítés másik véglete a felújítandóké, amely országosan a piac 7%-át tette ki. Ebből kimagaslik Csongrád Megye, ahol a vevők közel negyede vette a gyenge minőséget és vállalkozott lakásfelújításra. Országos átlagban a „nagyon jó” besorolású ingatlanok tették ki a piac negyedét és a valamivel gyengébb „jó” minősítésű a forgalom 40%-át.

A panellakásokat is Győr-Moson-Sopron Megyében vették a legmagasabb átlagáron, mégpedig 240 ezer Ft/m2-ért. Viszonyításképp a budapesti átlag 261 ezer Ft volt. 200 ezer Ft fölötti átlagon már csak Hajdú-Bihar megyében fogytak a panelek (203eFt), a többi megyében jóval ezalatt vásároltak. Tolna és BAZ Megyékben épphogy 100 ezer Ft fölött alakult az átlag. Ezzel szemben Budapesten a legtöbbet, 336 ezer Ft-ot a XI. kerületben fizettek a vásárlók, de 318 ezerrel a XIII. kerület sincs nagyon lemaradva. Ebben a szegmensben nagyon magas volt a forgási sebesség is, átlag 51 nap alatt elkeltek a fővárosi panelek, de egyes kerületekben ez bőven egy hónap alá rövidült.

Kimagaslóan magas volt decemberben a befektetői jelenlét Budapesten. A megelőző hónapokban nagyjából a vevők harmadát tette ki ez a vásárlói csoport, ám az év utolsó havában a vásárlók 45%-át. Meglehetősen magas, 25,7 milliós átlagáron vettek lakásokat, köszönhetően annak, hogy a vásárlásaik fele a drágább, V., VI., VII., és VIII. kerületekben történt.

Vidéken három, nagyjából azonos méretű vásárlói csoportot lehetett megkülönböztetni, a befektetőket, a nagyobb lakásra váltókat és az első lakásukat vásárlókat.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik