Gazdaság

Hamarosan nyereséges lesz az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház

Az állam viszont sok pénzzel mögé állt, 2013 és 2015 között 12,4 milliárd forint tőkét injektált a Tokaj Kereskedőházba. A cég talpra állításához azonban még mintegy 15,5 milliárd forint kellene. 2019-től nyereséget várnak. Interjú az új vezérigazgatóval.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet. Tevékenysége elsősorban a szőlőalapanyag termelésére és felvásárlásra, borkészítésre és borértékesítésre, illetve borkóstoltatásra épül. A köztulajdonban álló társaság 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, de több mint 1100 hektár területről, közel 2000 kistermelőtől vásárolja fel az egyre jobb minőségű szőlőt. Idén 1150 hektár területről vásároltak fel szőlőt, az idei évben volt minden idők legmagasabb felvásárlási ára: 140-400 forintig terjedő sávban vásároltak fel szőlőt.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. menedzsmentjébe új vezérigazgató érkezett. A cég élére 2015 novembertől Szappanos Pétert nevezték ki vezérigazgatónak, aki 2014. április közepétől vezető tanácsadóként vett részt az állami borászat megújulási folyamatának stratégiai tervezésében, kivitelezésében.

Tombor András felügyelőbizottsági elnök a cég sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 12,4 milliárd forint állami támogatást kaptak eddig. Ezt technológiai beruházásra, felmérésekre, marketingtevékenységekre és szőlőfelvásárlásra fordították. Az állam jelenleg nem támogatást, hanem befektetést eszközöl ebbe a vállalatba. 2019-re nyereséget fog termelni a részvényesek számára. Szappanos Péter vezérigazgató a rendezvényen elmondta, hogy magasabb sebességi fokozatba szeretnének kapcsolni. Úgy kell előrelépniük és fejleszteni, hogy az addigi termelési folyamat nem állhat meg, így komplex kihívás a megújulás. Ugyanakkor az elhangzottak szerint a cég talpra állításához még mintegy 15,5 milliárd forintra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik