Gazdaság

Az Együtt szerint bűzlik Orbán barátjának ingatlanvásárlása

Kopaszi-gát (kopaszi-gát, )
Kopaszi-gát (kopaszi-gát, )
Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Garancsi István cégének ingatlanvásárlása ügyében. Pataki szerint az állami Eximbank olyan célra nyújtott hitelt, amit számára a törvény nem tesz lehetővé.

Mint a Válasz.hu korábban megírta, az állami tulajdonú Eximbank biztosított 16,5 milliárd forint hitelt Garancsi István cége, a Market Zrt. budapesti telekvásárlásához azon a területen, ahol a PwC által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint az olimpiát követően is megmaradó létesítmények, teniszcentrum és közvetítőközpont épülnek majd.

De vajon miért ad az Eximbankon keresztül a Fidesz–KDNP-kormány kölcsönt egy magáncégnek, egy olyan telek megvásárlására, amit ő maga is meg akar venni? Az biztos, hogy Garancsi István fideszes oligarcha akkor is jól fog járni, ha változnak a tervek, az építendő új lakások államilag megtámogatott (áfacsökkentés, 10+10 millió) értékesítésével. Ennél egyszerűbb és gyorsabb módja lesz a gazdagodásának, ha az állami kölcsönből vett ingatlant az állam az olimpiára hivatkozva magasabb áron rövid időn belül kisajátítja – állítja Pataki.
Hasonlót emleget a Népszabadság cikke is, megemlítve többek között azt is, hogy a miniszterelnök barátjának cége építi a Dagály uszodát, amely a 2017-es vizes-világbajnokság helyszíne lesz, egyszersmind otthont adna az olimpiai úszóversenyeknek. Valamint hogy a Market volt az FTC-stadion kivitelezője is. Innen közelítve már ugye egyáltalán nem látszik a valóságtól elrugaszkodott ötletesének, hogy a tervezett olimpiai építkezésen is helyzetbe kerüljenek.

Nem is adhattak volna ilyen célra hitelt

Pataki Márton közleményében azt az ismert tényt is megemlíti, hogy az Eximbank működéséről szóló törvény szerint az állami tulajdonban lévő szakosított pénzintézet magyar áruk és szolgáltatások exportjához, beszállítói ügyletekhez, exportcélú befektetésekhez, belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet nemzetközi versenyképességet javító befektetéseihez, beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez, nemzetközi segélyügyletekhez, magyar befektetők külföldi befektetéseihez, valamint az importhoz, továbbá Magyarországon megvalósuló külföldi beruházásokhoz és azok érdekében létrejött jogviszonyokhoz kapcsolódó tevékenységekhez jogosult hitelt nyújtani és végezhet szolgáltatást. Itt nyilván nem erről van szó.

Az ellenzéki politikus végül közli, hogy szerdán feljelentést tett hűtlen kezelés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mert álláspontja szerint az Eximbank olyan célra adott hitelt, amilyenre a rá vonatkozó hatályos törvény szerint nem adhatott volna. Az Együtt a továbbiakban sem fogja tétlenül nézni, ahogy a fideszesek meglopják a magyar polgárokat – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik