Gazdaság

Túl sok pénzt adna a belga földtulajdonos, kitúrnák az árverésből

„Ne engedjük be a belgát!” – ez a jelszó a nol.hu szerint, amikor Geebelen Cristophe belga származású magyar gazda földvásárlását akarják megakadályozni. Először a kaszaperi agrárkamarai bizottság támadta meg Geebelen három földvásárlását, amivel megközelítőleg tíz hektár földhöz jutott. Ezt annak ellenére tették, hogy a földekre egyetlen más vevő sem jelentkezett.

A vád az volt, hogy túl sok pénzt ad, a föld jövedelmezőségének mértékéül szolgáló aranykoronánként 60.000 forintot. Az önkormányzat végül elfogadta a földvásárlást.

Most a Nemzeti Agrárkamara támadta meg bíróságon a kaszaperi önkormányzat döntését. Pedig Geebelen törvényesen licitálhat az állami földvásárlásokon: 20 éve él Magyarországon és 2012 óta magyar állampolgár. Ráadásul a Nemzeti Agrárkamarának is tagja, ami így az ő tagsági díjából is fizeti a földvásárlása ellen dolgozó jogászokat.

Geebelen Kaszaper közelében, Csanádpálcán működtet egy körülbelül 1900 szarvasmarhát számláló tehenészetet, földre ennek fenntartásához van szüksége. Ahogy mondja, föld nélkül nem lehet tehenet tartani.

A földvásárlás hosszú távú befektetés is; a földek értéke egyre csak nőni fog, ahogy növekszik a Föld népessége is. Geebelen szerint mégsem ez a legfőbb szempont az állami földárverezések esetében, azaz nem a megfelelő emberek földhöz juttatása, hanem gyors költségvetési bevétel szerzése. Ahogy mondja, a békési földek nagyon drágák, alig van rájuk kereslet. Pedig ha előbb a földek haszonbérleti jogát tisztességes árverésre bocsátották volna, a környékbeli állattartók a jelenlegi nyerteseknél jóval magasabb bérleti díjat is tudtak volna fizetni az államnak. Most Geebelen azt reméli, a földárverések nyerteseinek végül lesz lehetőségük ezeket a haszonbérleti szerződéseket is újratárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik