Gazdaság

Széllel szemben vizelnének a britek az EU-kilépéssel

Downing street 10 (miniszterelnökség, nagy britannia, london, )
Downing street 10 (miniszterelnökség, nagy britannia, london, )
A közgazdászok tartják, hogy nagyon nem járna jól az Egyesült Királyság, ha a népszavazáson az unióból való kilépés mellett döntenének.

A Financial Times legújabb felmérésébe bevont vezető közgazdászok egyike sem gondolja úgy, hogy a brit gazdaság növekedési szempontból jól járna a Brexittel, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozásával az Európai Unióból.

A londoni gazdasági lap minden év elején körkérdést intéz szakértőkhöz az adott év aktuális fejleményeinek várható hatásairól. Az idei vizsgálat azt firtatta, hogy a megkérdezettek szerint milyen következményei lehetnek a brit EU-tagságról tervezett népszavazásnak.

A hétfői eredmények alapján a szakértők közül senki nem gondolja úgy, hogy a Brexit jót tenne a brit gazdaság növekedési kilátásainak. Adam Posen, a Peterson Institute for International Economics amerikai gazdasági kutatóműhely elnöke szerint Nagy-Britannia “hatalmas sebet ejtene önmagán” a kilépéssel, mivel az üzleti beruházások “gyorsan eltűnnének” a brit gazdaságból – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik