Gazdaság

Mit hoz 2016 a világpolitikában?

A Bloomberg szerint 2016-ban ezek lesznek a legkevésbé valószínűtlen politikai-gazdasági katasztrófa-forgatókönyvek, amelyeket a régi-új gazdasági változások idézhetnek elő.

Száz dolláros olajár

Jelenleg 30-40 dollár az olajár, ami hihetetlenül jól jön a fejlett világnak. Ha ez esetleg újra felmenne 100 dollár környékére, az magával hozhatná, hogy az amerikai jegybank leállítaná a kamatemelési terveit, a kínai gazdaság erős visszaeséssel nézne szembe, és komoly hátszelet kapna az atomenergia, ahogy egyébként a zöld energiaforrások is.

Kína visszaesése

Nem kizárt a kínai feldolgozóipari központokban dolgozók lázadása a magasabb bérért. A hatalmát féltő kínai elit agresszív külpolitikával terelné el a figyelmet a problémákról. Az új amerikai kormány a bizonytalankodást látva felduzzaszthatja a keleten lévő flottáját és megerősítheti Tajvanon a Kínától független vezetést. Ettől a feszültségtől a kereskedelmi hajózás és a légi közlekedés is sokkal drágábbá válna, az ázsiai tőzsdék lejtmenetbe kerülnének, az olajár pedig felszökne. Az ázsiai és amerikai hadiipari cégeknek viszont nagyon jól jönne mindez rövidebb távon.

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból

A kilépés közvetlen következménye az lehet, hogy a nagyobb nemzetközi bankok és befektetési alapok központjai otthagyhatják Londont, a nagy feldolgozóipari cégek pedig hamar követhetik őket. A befektetők nagy bizonytalansággal találkoznának egy unión kívüli országnál, amitől a font sokat gyengülne, ahogy a tőzsde is. A Bank of Englandnek kamatot kéne emelnie, ráadásul Skócia is új népszavazást írhatna ki, ami tovább gyengíthetné a brit államkötvények iránti keresletet.

Európai Unió szétesése

A terrortámadások, a menekülthullám folytatása politikai válságba sodorhatja az EU vezető országait. Ha lemond Merkel, Franciaországban nyernek a szélsőjobboldali Le Penék, és általában mindenhol izzítják az idegengyűlöletet, a gazdasági elégedetlenség mellett, az az egész EU szétesésével járhat.

Irán-Izrael háború

Mivel Obama a választási évben kevésbé tud jelentős lépésekkel elköteleződni, Netanjahu jó alkalmat láthat arra, hogy Izrael tönkre bombázza az iráni atomlétesítményeket. Ettől még inkább felbolydulna az egész Közel-Kelet, és amerikai elnökválasztást is eltolhatná a legagresszívebb jelölt felé. Az olajár az egekbe szökne ezzel is, de az európai olajmultik külön is megsínylenék az Iránnal kötött többhatalmi szerződés megszűnését. Az izraeli tőzsde is gyorsan visszaesne, bár a hadiipar ismét fellendülne, szerte a világon.

Az oroszok elérik a közel-keleti rendezést

Ha Putyin Szíriában elér egy megnyugtatóbb rendezést, ami kapcsán az Iszlám Állam ereje vészesen meggyengül, és menekültáradat is leáll, akkor utána a Bloomberg szerint “hálából” Merkel elfeledkezne Ukrajna lerohanásáról, és elkezdenék feloldani a uniós szankciókat Oroszország ellen. Ezzel Putyin mindent elérne, amit rövid távon akart: megtarthatja hídfőjét a Közel-Keleten, kiterjeszti országa befolyását a volt szovjet területekre és eléri, hogy Európa, Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, elfeledkezzen Ukrajnáról.

Ettől erősödne a rubel és az orosz részvények, a nyugat-európai élelmiszeripari cégek is erősödnének, ahogy a német tőzsde is. A NATO viszont jó eséllyel erősen meggyengülne, ahogy balti államok és Lengyelország a mostaninál sokkal nagyobb orosz fenyegetéssel nézhetnének szembe.

Donald Trump lesz az USA elnöke

Ez nagy katasztrófa lenne, mert az ostoba republikánus átrendezné a világpolitikát. Nekimenne Kínának, fegyverkezne, kerítést építene. A magán-tőketársaságok szintén lejtőre kerülnek, mivel Trump meggyőzheti a kongresszust az adórendszer számukra kedvezőtlen átalakításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik