Gazdaság

Mit hoz 2016 a világpolitikában?

24.hu
24.hu

2016. 01. 04. 10:54

A Bloomberg szerint 2016-ban ezek lesznek a legkevésbé valószínűtlen politikai-gazdasági katasztrófa-forgatókönyvek, amelyeket a régi-új gazdasági változások idézhetnek elő.

Száz dolláros olajár

Jelenleg 30-40 dollár az olajár, ami hihetetlenül jól jön a fejlett világnak. Ha ez esetleg újra felmenne 100 dollár környékére, az magával hozhatná, hogy az amerikai jegybank leállítaná a kamatemelési terveit, a kínai gazdaság erős visszaeséssel nézne szembe, és komoly hátszelet kapna az atomenergia, ahogy egyébként a zöld energiaforrások is.

Kína visszaesése

Nem kizárt a kínai feldolgozóipari központokban dolgozók lázadása a magasabb bérért. A hatalmát féltő kínai elit agresszív külpolitikával terelné el a figyelmet a problémákról. Az új amerikai kormány a bizonytalankodást látva felduzzaszthatja a keleten lévő flottáját és megerősítheti Tajvanon a Kínától független vezetést. Ettől a feszültségtől a kereskedelmi hajózás és a légi közlekedés is sokkal drágábbá válna, az ázsiai tőzsdék lejtmenetbe kerülnének, az olajár pedig felszökne. Az ázsiai és amerikai hadiipari cégeknek viszont nagyon jól jönne mindez rövidebb távon.

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból

A kilépés közvetlen következménye az lehet, hogy a nagyobb nemzetközi bankok és befektetési alapok központjai otthagyhatják Londont, a nagy feldolgozóipari cégek pedig hamar követhetik őket. A befektetők nagy bizonytalansággal találkoznának egy unión kívüli országnál, amitől a font sokat gyengülne, ahogy a tőzsde is. A Bank of Englandnek kamatot kéne emelnie, ráadásul Skócia is új népszavazást írhatna ki, ami tovább gyengíthetné a brit államkötvények iránti keresletet.

Európai Unió szétesése

A terrortámadások, a menekülthullám folytatása politikai válságba sodorhatja az EU vezető országait. Ha lemond Merkel, Franciaországban nyernek a szélsőjobboldali Le Penék, és általában mindenhol izzítják az idegengyűlöletet, a gazdasági elégedetlenség mellett, az az egész EU szétesésével járhat.

Irán-Izrael háború

Mivel Obama a választási évben kevésbé tud jelentős lépésekkel elköteleződni, Netanjahu jó alkalmat láthat arra, hogy Izrael tönkre bombázza az iráni atomlétesítményeket. Ettől még inkább felbolydulna az egész Közel-Kelet, és amerikai elnökválasztást is eltolhatná a legagresszívebb jelölt felé. Az olajár az egekbe szökne ezzel is, de az európai olajmultik külön is megsínylenék az Iránnal kötött többhatalmi szerződés megszűnését. Az izraeli tőzsde is gyorsan visszaesne, bár a hadiipar ismét fellendülne, szerte a világon.

Az oroszok elérik a közel-keleti rendezést

Ha Putyin Szíriában elér egy megnyugtatóbb rendezést, ami kapcsán az Iszlám Állam ereje vészesen meggyengül, és menekültáradat is leáll, akkor utána a Bloomberg szerint “hálából” Merkel elfeledkezne Ukrajna lerohanásáról, és elkezdenék feloldani a uniós szankciókat Oroszország ellen. Ezzel Putyin mindent elérne, amit rövid távon akart: megtarthatja hídfőjét a Közel-Keleten, kiterjeszti országa befolyását a volt szovjet területekre és eléri, hogy Európa, Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, elfeledkezzen Ukrajnáról.

Ettől erősödne a rubel és az orosz részvények, a nyugat-európai élelmiszeripari cégek is erősödnének, ahogy a német tőzsde is. A NATO viszont jó eséllyel erősen meggyengülne, ahogy balti államok és Lengyelország a mostaninál sokkal nagyobb orosz fenyegetéssel nézhetnének szembe.

Donald Trump lesz az USA elnöke

Ez nagy katasztrófa lenne, mert az ostoba republikánus átrendezné a világpolitikát. Nekimenne Kínának, fegyverkezne, kerítést építene. A magán-tőketársaságok szintén lejtőre kerülnek, mivel Trump meggyőzheti a kongresszust az adórendszer számukra kedvezőtlen átalakításáról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.