Gazdaság
Budapest, 2012. november 7.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart az országjelentésrõl a Parlamentben 2012. november 7-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy mától szigorít

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 01. 08:11

Január elsejétől hatályosak az MNB rendeletei az új devizaegyensúly-mutató (DEM) bevezetéséről és a devizafinanszírozás-megfelelési mutató (DMM) szigorításáról a bankoknak.

A július végén kihirdetett jogszabályokkal a jegybank azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a magyar bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltsága, mérséklődjön az ország sérülékenysége. A DMM szigorításával 2016-tól stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni az egy éven túli swap (devizacsere) -állományt és 100 százalékra emelkedik a DMM elvárt szintje. Az új DEM szabályozás a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékban, ezzel mérsékelve a bankok swap-piacra való túlzott ráutaltságát.

Az új jegybanki szabályozással a bankrendszer rövid külső adóssága az új előírások hatására akár 2-3 milliárd euróval, 6-7 milliárd euróra is csökkenhet 2016 végéig, ami mérlegfőösszeg-arányosan 6 százalékos értéket jelent. Az MNB korábban emlékeztetett arra, hogy 2007-2008 során a rövid külföldi források több mint megduplázódtak – 8,5 milliárd euróról csaknem 20 milliárd euróra nőttek -, ami rendszerszintű gondokat okozott a bankrendszerben és a pénzügyi piacokon.

2010-től a megváltozott külső környezet és a gazdaságpolitikai fordulat miatt elindult egy erős mérlegkiigazítás, így a bankrendszer külföldi adóssága a historikus maximumról, 42 milliárd euróról 19,5 milliárd euróra esett 2015 első negyedévének végére. Eközben a rövid külföldi adósság 20 milliárd euróról mintegy 9,5 milliárd euróra zsugorodott. A folyamatos alkalmazkodás ellenére a rövid külső források aránya a bankrendszer mérlegfőösszegéhez viszonyítva még mindig csaknem 9 százalékos arányt képvisel a 2002-2003 évi 6 százalékkal szemben.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek korábban elmondta: a bankszektor minden tagja követni fogja az új MNB-előírásokat. Hozzátette: a deviza megfelelési és egyensúlyi mutatók jövőbeni mértékére vonatkozóan több szakmai konzultáción vett részt a szövetség, amely a konzultációkon szektor szintű, önkorlátozáson alapuló deviza megfelelési és egyensúlyi mutatókra tett javaslatot. Ugyanakkor úgy vélték, hogy a DMM mutató módosítása, illetve az új devizaegyensúly mutató bevezetése korlátozhatja az aktivitást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/ Bielik István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.