Gazdaság

Putyin betiltotta a tubákot és vége az orosz-ukrán szabadkereskedelemnek

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 30. 19:41

Az orosz elnök aláírt.

Az orosz-ukrán szabadkereskedelem 2016. január 1-jén hatályba lépő felfüggesztéséről szóló törvényt maga az államfő nyújtotta be. Ez Oroszország válasza arra, hogy január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény annak ellenére is, hogy Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része.

A gáz kivétel

Ennek értelmében lehetővé válna az európai termékek vámmentes beáramlása Oroszországba Ukrajnán keresztül. Moszkva korábban bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszerembargót,

a szabadkereskedelem felfüggesztése ugyanakkor nem érinti a földgázexport vámtarifáit.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden közölte, Kijev kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszerembargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi övezetről megkötött szerződést. Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen.

Nincs több tubák

Az orosz elnök szerdán számos más törvényt is aláírt, így egy másik, a Krímmel kapcsolatos jogszabályt is, amelynek értelmében Oroszország átvállalja a félsziget lakosainak az ukrán pénzügyi intézmények felé való tartozásait.

Az orosz állampolgárok egészségét szem előtt tartva egy másik törvény aláírásával betiltotta a tubák kereskedelmét az Oroszországi Föderáció területén.

Jóváhagyta azt a jogszabályt is, amely súlyos pénzbüntetés kiszabását teszi lehetővé a külföldi finanszírozást be nem jelentő oroszországi sajtóorgánumok számára. Egy másik törvény pedig felfüggeszti a Törökországgal való 1997-es megállapodást, amelynek értelmében a két ország jogi segítséget nyújt egymásnak állampolgári, kereskedelmi és bűnügyi kérdésekben.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.