Gazdaság

Most vásároljon be rézből

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 29. 14:14

A fű is alig nő, itt az alkalom, hogy az átlagpolgár képbe kerüljön valamelyest a globális fémpiacot illetően.

Idén nagyjából negyedével csökkent az ipari fémek ára a londoni fémtőzsdén (LME), mert a túlkínálat mellett a legfőbb fogyasztó Kína kereslete – a gazdasági növekedés ütemének lassulásával párhuzamosan – csökkent.

A világban felhasznált cink nagyjából fele, a réznek a 45 százaléka, az ólomnak pedig a 40 százaléka esik Kínára, így a kínai gazdasági növekedés miatti aggodalmak erősen befolyásolják a nyersanyagárak alakulását

– tudósít az MTI.

A londoni fémtőzsdén az irányadó réz ára a legkeresettebb, három hónapos határidőre 0,2 százalékkal, tonnánként 4680,50 dollárra csökkent kedden. Az alumínium ára ugyancsak 0,2 százalékkal tonnánként 1537,50 dollárra, a nikkelé pedig 0,8 százalékkal 8555 dollárra süllyedt. Ugyanakkor a cink tonnánkénti ára 1,6 százalékkal 1579 dollárra, az ólomé 0,7 százalékkal 1756,50 dollárra, az óné pedig 0,1 százalékkal 14 545 dollárra növekedett, köszönhetően a dollár enyhe gyengülésének és a kőolajárak emelkedésének.

Az utóbbi időben támogatta az ipari fémek árát, hogy kínai és más nemzetközi bányaipari, illetve fémfeldolgozó cégek a termelés visszafogásáról döntöttek.

Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy nem valószínű így sem a túlkínálat gyors megszűnése.

Arra számítunk, hogy csak a jövő év második negyedében lesz valamiféle fundamentális javulás – mondta Helen Lau, az Argonaut Securities nevű ausztrál brókercég elemzője.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.