Gazdaság

Londoni elemző: jóval gyengébb rubel kellene

A rubelnek 88 rubel/dollár fölé kellene gyengülnie a jelenlegi 72-73 rubel/dollár körüli árfolyamról ahhoz, hogy a nyersolaj rubelben számolt hordónkénti ára elérhesse a korábbi 3150 rubeles átlagot – közölte Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája.

Arra reagált, hogy Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter keddi nyilatkozatában “súlyos költségvetési problémának” nevezte a 2600 rubel körüli mostani olajárat.

Uljukajev szerint Oroszország 3100-3200 rubeles hordónkénti olajárhoz “szokott hozzá”.

Timothy Ash kommentárja szerint a jövő évi orosz költségvetésben szereplő, átlagosan 50 dolláros hordónkénti olajárat valószínűsítő várakozás “derűlátónak tűnik”. A Nomura vezető elemzőjének számításai szerint minden 5 dollárnyi olajárcsökkenés 1 százalékponttal növeli az orosz államháztartási egyenleg hiányát, így ha 2016-ban 40 dollár alatt lesz az átlagos olajár, az orosz költségvetés deficitje meghaladhatja az 5 százalékot.

A közgazdász a rubel gyengülésének potenciális következményei között kiemeli ugyanakkor azt is, hogy például 76 rubel/dolláros átlagos jövő évi árfolyam esetén a dollárban számolt nominális orosz hazai össztermék (GDP) éves értéke az ezermilliárd dolláros lélektani határ környékén lenne 2016-ban,

ami azt jelentené, hogy az orosz gazdaság bruttó teljesítménye dollárértéken mérve a fele lenne a 2013-ban mért szintnek.

Más nagy londoni házak új előrejelzései szerint az orosz gazdaságot a zuhanó olajárak várhatóan jövőre is recesszióban tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik