Gazdaság

Ritka pillanat: kiegyenlítődött a Brent és a WTI árfolyama

Négy év óta először kiegyenlítődött a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI árfolyama, ami azt jelezheti, hogy megkezdődik a piac helyreállítása, mivel az amerikai kitermelők visszafogják tevékenységüket az alacsony árak miatt.

Az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára már kedden paritásba került. A Brent 35,98 dolláron érte el napi és egyben 11 éves mélypontját, ilyen alacsony árat utoljára 2004 júliusában mértek.

A WTI 2010-ig drágább volt a Brentnél, mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb kőolajimportőre volt. A helyzetet azonban megváltoztatta, hogy az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedett a kőolajkitermelés szintje, és 2011 elejétől kezdve jelentős különbség alakult ki a két nyersolajtípus árfolyama között a Brent javára, az árfolyamrés olykor a 30 dollár/hordót is meghaladta.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap rámutatott, hogy az idei csúcsszintről, a napi 9,6 millió hordós kitermelésről jövő szeptemberre 8,5 millió hordóra eshet vissza a felszínre hozott kőolaj mennyisége az Egyesült Államokban. Arra azonban nem lehet számítani, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállami csökkentik kínálatukat.

A The Wall Street című amerikai üzleti napilap szerint az árak kiegyenlítődése arra utalhat, hogy megkezdődik a piac helyreállítása, mivel Amerikában csökkentik a kitermelést az alacsony árak és a meglehetősen magas kereslet körülményeinek közepette.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 36,54 dollárba került szerda délben, 42 centtel, 1,18 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanakkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára ugyancsak februári szállításra hordónként 36,48 dolláron állt, 34 centtel, 0,94 százalékkal növekedett.

Kedden a Brent 36,11 dolláros, a WTI pedig 36,14 dolláros árfolyamon zárt. Szerdán a Brent a 36,28 és 36,62 dollár közötti, a WTI pedig a 36,28 és a 36,56 dollár közötti ársávban mozgott, szinte teljesen azonos szinten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik