Gazdaság

Megsegíti-e az állam a kegyvesztett fideszes oligarchát?

A horvát szállodákat és kikötőket üzemeltető – többmilliárdos adósságot cipelő – Vitézy-cégek magyar állami átvilágítása még nem zárult le, a cégekkel kapcsolatos esetleges  állami befektetésről nincs döntés – derül ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter írásos válaszából a Napi.hu tudósításában.

MTI
Vitézy Tamás, fotó: MTI

Mindez azért fontos, mert márciusban derült ki, hogy a magyar állam érdeklődik a Vitézy Tamáshoz köthető horvátországi befektetések iránt. Azt mondták, előtte szeretnék átvilágítani, utána döntenek. Az átvilágítás ezek szerint még nem zárult le. Azért akarnak befektetni, mert jó üzleti lehetőséget látnak a horvátországi turizmusban.

Vitézy horvát cégeiről a horvát Jutarnji list azt írta, hogy azok mára súlyosan eladósodtak, közülük 23-nál elindult a felszámolás, amit az Adriatiq Island Group jogi fellépésére egyelőre leállítottak. A cégeket egymilliárd kunás – 40 milliárd forintos – adótartozás is terheli. A Napi.hu értesülései szerint a Vitézy-cégek ellen indult felszámolások többsége 2015-ben lezárult, és a hiteltartozások is jelentősen csökkentek.

Vitézy Tamás Orbán Viktor rokona. Övé volt a Helyi Téma nevű kormánypárti, ingyenes terjesztésű lap, de a kiadó felszámolás alatt áll. Helyét Habony Árpád cége vette át, ők adják ki a Lokál nevű lapot. Vitézy másik cége, egy energetikai cég is súlyos anyagi gondokkal küszködik, akárcsak horvátországi érdekeltségei.

Vitézy 2013-ban 10,5 milliárd forintra becsült vagyonával még befért a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványába, de 2014-ben már nem került listára, ahhoz ugyanis legalább 5,3 milliárdos vagyon kellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik