Gazdaság

Nehéz év lesz az előttünk álló

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 12. 21. 12:17

Pallag Róbertet, a Generali befektetésekért felelős vezetőjét kérdeztük, hogy mit hozhat az újév? Mennyire látunk majd jó hozamokat? Honnan jöhetnek a fő kockázatok? Tovább zuhan majd az olaj, erős lesz a dollár? Sok a téma, de már most látszik, hogy 2016 nem lesz egyszerű év.

Továbbra is a feltörekvő piacok, bizonyos régiók sérülékenysége határozza meg a világpiacot, a kockázatok jelentős része innen juthat be 2016-ban a világ fontosabb fejlett régióiba – véli Pallag Róbert. A szakember szerint az a fontosabb eltérés a különböző régiók teljesítménye között, amit már láthattunk az elmúlt időszakban, vélhetően továbbra is fennmarad majd.

Az Egyesült Államok gazdasága nagyon jó állapotban van. Pallag arra számít, hogy a dollár nagyon drasztikus erősödő trendje jövőre egy mérsékelt ütemben folytatódhat majd. Elmondása szerint a nagyon markáns trend, a hirtelen átértékelődés az EUR/USD grafikonon, ami az elmúlt egy-másfél évet jellemezte sokkal visszafogottabb ütemben történik majd. Ez azt is jelentheti majd, hogy tompább, mérsékeltebb szinten jelentkeznek majd az említett feltörekvő piaci kockázatok.

A Generali befektetésekért felelős vezetője azt mondja, hogy óvatosabbá váltak az amerikai részvénypiacokkal kapcsolatban. Azt lehet látni, hogy a historikusnál magasabb az árazás, így kisebb az emelkedési potenciál, kisebb a tartalék már az árazásban. Ahogy az idei évben, úgy 2016-ban is az európai piacokat preferálják inkább. Összességében a részvénypiacok változatlanul kedvezőbb eszközosztálynak számítanak, mint a kötvénypiacok, de jövőre megnőhet a volatilitás, és egy ingadozó környezetben jelentősen felértékelődhetnek az aktív stratégiák, többek között pl. az abszolút hozamú származtatott alapok.

A befektetési alap piacon jelentősen mérséklődik 2016-ban az elérhető hozampotenciál. A kockázatos eszközosztályban sem számítanak 5-10 százaléknál magasabb elérhető hozamokra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.