Gazdaság

Maradnak az Oroszország elleni szankciók

Újabb hat hónappal hosszabbította meg az Oroszországgal szembeni gazdasági szankcióit az EU. Az oroszok Ukrajnának tesznek keresztbe.

A büntetőintézkedések hatályának hat hónappal való meghosszabbításáról az EU-országok unióhoz akkreditált nagykövetei állapodtak meg az Európai Tanács kétnapos évzáró csúcstalálkozóját követően pénteken.

Szankciók

Az EU az Ukrajna elleni agresszió miatt tavaly júliusban döntött gazdasági szankciók alkalmazásáról Oroszországgal szemben.

Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiacokhoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként úgynevezett kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Az uniós tagállamok legutóbb júniusban döntöttek arról, hogy 2016. január 31-éig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedéseket.

Moszkva a szankciók meghosszabbításának hírére úgy reagált, hogy a döntés képmutató, Európa pedig jobban tenné, ha együttműködne, s a terrorizmus elleni küzdelmen munkálkodna. Az orosz külügyminiszter közölte: nem Moszkva okozta az ukrajnai konfliktust, hanem a jelenlegi kijevi vezetés, Oroszországot olyasmiért büntetik, amihez valójában semmi köze.

Orosz válasz

Közben az orosz miniszterelnök aláírta hétfőn azt a rendeletet, amelynek alapján

Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszerembargót január 1-jétől, az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépésének napjától.

Oroszország hónapok óta azzal fenyeget, hogy betiltja az ukrán élelmiszerimportot, ha nem vezetnek sikerre a három fél – az Európai Unió, Moszkva és Kijev – között folyó tárgyalások a szabadkereskedelmi megállapodás megvalósításáról. Még hétfőn is tartottak miniszteri szintű egyeztetést Brüsszelben, de nem született kompromisszum, a felek nem jutottak dűlőre a vitás kérdésekben – közölte Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten írt alá rendeletet, amellyel kizárták Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabadkereskedelmi övezetből. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az Ukrajna területéről érkező áruk vámkötelesek lesznek. Putyin tagadta, hogy ez a döntés bármiféle szankció lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik