Gazdaság

Ezek az üzletek lesznek nyitva december 24-én

Az új nyitva tartási szabályok és a naptár rendje alaposan felforgatja a korábbiakhoz képest a karácsonyi bevásárlás rendjét – írta az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.

Az ezévi új szabályok alapján december 24-én, csütörtökön legkésőbb 12 órakor kötelesek a boltok, áruházak bezárni. December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek. December 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki. Ez azt jelenti, hogy három hosszú napra kell előre bevásárolni.

December 24-én az élelmiszerboltok általában nyitva lesznek még, de sok iparcikk üzlet erre a rövid időre már nem nyit ki. A bevásárlóközpontok élelmiszeráruházai a szokásos kora reggeli órákban nyitnak, az iparcikkeket árusító boltjai általában  9 órakor.

A zárva tartás alóli kivételek a jogszabályok alapján (december 24-én 12 órától) a következők:

  • benzinkút
  • gyógyszertár (ügyeleti rendben)
  • piac
  • helyi termelői piac
  • vásár
  • vasúti, autóbusz pályaudvar, repülőtér üzlete
  • 200 négyzetméternél kisebb bolt (ha a tulajdonos, vagy segítő családtag áll a pult mögött).

A jogszabály engedi még a követketők nyitva tartását hajnali fél öt és 12 óra között:

kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket értékesítő üzlet, újságot árusító üzlet (50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada újság értékesítés), virágot árusító üzlet (150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada virág, dísznövény értékesítés).

A különböző szolgáltatókat, például a fodrászt, kozmetikust nem érinti a boltok, áruházak nyitva tartási tilalma, így december 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják a vendégeiket.

A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárva tartási tilalom.

A nyitva tartás rendjét, változásait kötelező kiírni a boltbejáratnál. Az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik