Gazdaság

NAV kitiltási botrány: az ügyészség vádat emelt egy rejtélyes férfi ellen

Vesztegetés vádjával emelt vádat egy meg nem nevezett férfi ellen az ügyészség abban az ügyben, aminek Vida Ildikó volt NAV-elnök USA-ból való kitiltása lett a vége – írta az Index.

A vád befolyással üzérkedés. Állítólag kétmilliárdot kért az amerikai Bungétól, cserébe elintézi, hogy a kormány az étolaj áfáját 5 százalékra csökkentse.Az ügyészség szerint a férfit, akiből most vádlott lett – és aki egy információs technológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég ügyvezetője volt – a Bunge lobbistája kereste meg. A férfiról annyit lehet tudni még, hogy a monogramja T.V., és hogy az üzleti életben ismert, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező üzletemberről van szó. A Bungénak akkoriban nagyon rosszul ment, mert a versenytársak áfacsalással kerültek versenyelőnybe.

A cég felkérte a lobbistát, hogy járjon közbe azért, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentse a kormány az étolaj áfáját. A lobbista megkereste az ügyészség által gyanúsított férfit is, aki azt állította, hogy ismeri a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét, Heim Pétert. A lobbista úgy tudta, hogy a vádlott széles körű kormányzati kapcsolatokkal bír.

A gyanúsított az ügyészség szerint azt mondta a lobbistának egy 2014. májusi találkozón, hogy Heim azt üzeni, 2 milliárdért el tudja intézni, hogy az 5 százalékra csökkenjen az étolaj áfája. A vádlott hivatkozása szerint ez a lépés részben törvénymódosítást is feltételezett volna, ezzel pedig a vádlott azt a látszatot keltette, hogy ebből az összegből vezető beosztású hivatalos személyek is részesülnének.

Az ügyészség szerint semmi nem volt igaz abból, amit a vádlott mondott, Heim egyáltalán nem üzent ilyesmit. Az ügyészség szerint a lobbista elmondta a Bungének az ajánlatot, a cég pedig ekkor azonnal megszakított a vádlottal minden kapcsolatot, és az amerikai nagykövetségen is jelezték a dolgot.

A kitiltási botrányról bővebben itt olvashat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik