vasarlas-(430x286).jpg (Array)
Gazdaság

Jóval több ruhát, cipőt vettünk, mint tavaly

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 09:00

Korábban a témában:

2015 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015. január–októberben a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2015. októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 826 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2015. októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva

  • A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,6 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,1 százalékponttal tér el.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,1 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8,0 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (23%), a használtcikk- (11%), az iparcikk jellegű vegyes- (8,8%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (5,3%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (4,6%). A forgalom volumene alig változott (-0,2%) a bútor-, műszakicikk-üzletekben.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,4 százalékkal nőtt.
  • Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,6 százalékkal nőttek.

2015. január–októberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,8 százalékkal emelkedett, ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.