Gazdaság

243 600 forint volt a bruttó átlagkereset

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

2015. január–októberben 4,0 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a KSH. Az októberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék.

2015. január–októberben

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 243 600 forint volt.
  • A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (490 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint).
  • A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 186 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, összege átlagosan 9600, illetve 9300 forint volt.
  • Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 159 500 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 166 400 forintra becsülte a KSH.
  • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 256 200 forint volt. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százalék volt.

Az előző év azonos időszakához képest

  • A kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 4,0 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait (havi átlag bruttó 79 800 forint) figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,1, ezen belül a vállalkozásoknál 3,7, a költségvetés területén 5,2, a nonprofit szervezeteknél pedig 2,8 százalékkal nőttek a keresetek. (A közfoglalkoztatottak keresete csak 2,2 százalékkal nőtt egyébként.)
  • A fogyasztói árak 0,2 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,2 százalékkal emelkedett.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek – 0,2 százalékponttal –kisebb ütemben emelkedtek, mint a keresetek.
  • A munkajövedelem 3,9 százalékkal volt magasabb.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik