Gazdaság

Spórolhatnak az útdíjon a nagycsaládosok

m7-es-autopalya(960x640)(3).jpg (Array)
m7-es-autopalya(960x640)(3).jpg (Array)
Ha hétszemélyesnél nagyobb egy nagy család autója, esetleg mozgássérültről és kísérőjéről van szó, elég ha személyautóra használandó matricát vesznek majd január 1-től.

A személyautóra megszabott díjjal használhatják hétszemélyesnél nagyobb autóikat is a gyorsforgalmi utakon a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak. A kormány honlapján csütörtökön megjelent rendelettervezet szerint az intézkedés január 1-től lesz hatályos, és legalább 4 gyerek után családi pótlékban részesülőkre, továbbá mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve hozzátartozóikra vonatkozik.

Az érvényes szabályok szerint a D1 kategóriába tartoznak a személykocsik 7 férőhelyig, a D2 kategóriába az ettől nagyobb kocsik és a lakóautók. Az éves díj jelenleg mindkét kategóriában azonos, 42 980 forint.

A rövidebb időtartamra váltott útdíjak viszont jelentősen különböznek. A heti díj a D1 kategóriában 2975, míg a D2-ben 5950 forint. A havi díj az előbbi sorrendben 4780, illetve 9560 forint. A megyei “matrica” pedig 5000, illetve 10 000 forint jelenleg.

Aki alacsonyabb díjkategóriás jogosultsággal használ magasabb kategóriába tartozó járművet, annak pótdíjat kell fizetnie. Az ellenőrzést a közúti törvény szerint a közútkezelő, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. végezheti, a pótdíjat azonban az utóbbi szedi be. HA a közútkezelő alkalmazottja állítja meg a járművet, akkor a helyszínen ő is jogosult beszedni a pótdíjat. Ez a későbbiekben is így lesz.

A pótdíj mértéke nem változik, például aki D1 jogosultsággal használ D2-es járművet, annak a pótdíja – 30 napon belüli megfizetés esetén – 14 875 forint. A tervezet szerint nem kell használati díjat fizetni az M85-ös autóút Csorna-Kelet és az M85-M86-os elválási csomópontja közötti szakaszra.

Végül aki jogosult a jelenlegi fehér rendszámát zöldre váltani – amennyiben a karakterek változatlanok maradnak – az új rendszám legyártásának engedélyezésért 23 500 forintot fizet – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik