Gazdaság

Az MNB szerint folytatódik a magyar gazdaság felzárkózása

A Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentés című kiadványa bemutatja az MNB Közgazdasági előrejelzés és elemzés, a Monetáris politika és pénzpiaci elemzés, a Költségvetési elemzések, a Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságain készült előrejelzést az infláció várható alakulásáról és az azt meghatározó makrogazdasági folyamatokról.

A jelentésben azt írják, hogy folytatódik a magyar gazdaság felzárkózása, átmeneti lassulás után a növekedés 2016 második felétől ismét élénkülni fog. A jelentés szerint az infláció csak 2017 végére érheti el a 3 százalékos célt. Az MNB elemzői szerint idén az uniós módszer szerinti államháztartási hiány 2 százalék lesz a GDP-hez mérten, jövőre szintén 2 százalék, 2017-ben pedig 1,7 százalékra csökken.

Megállapítják, hogy a finanszírozási képesség továbbra is magas marad, folytatódik a gazdaság külső sérülékenységének csökkenése. Hozzátették: a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat kismértékben javult, a hazai folyamatok alapvetően a nemzetközi tendenciákkal összhangban alakultak.

Kétirányú kockázatok

Megállapítják többek között azt is, hogy a  makrogazdasági kilátásokat kétirányú kockázatok övezik. A tartósan alacsony költségkörnyezet fennmaradása és a feltörekvő piaci gazdaságok további lassulása az alappályánál alacsonyabb, míg a kockázatvállalási kedv megváltozása miatt kialakuló pénzpiaci turbulenciák az alappályánál magasabb inflációs pályát jelentenek. A tartósan alacsony szinten ragadó globális nyersanyagárak esetén a hazai gazdasági növekedés az alappálya-előrejelzésnél kedvezőbben alakulhat. Ugyanakkor a feltörekvő piaci gazdaságok nagyobb mértékű lassulása és az esetleges pénzpiaci turbulenciák alacsonyabb növekedés irányába mutató hatásokat jelenthetnek.

A kiemelt forgatókönyvek mellett a monetáris tanács további, mérsékeltebb kockázatként azonosította a globális monetáris kondíciók vártnál lassabb szigorodását, az alacsony olaj- és nyersanyagárak gyorsabb korrekcióját, a magánberuházások visszafogottabb alakulását, illetve a feszesedő munkaerőpiac mellett gyorsabban emelkedő belföldi bérek lehetőségét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik